Eerste Holocaustlezing op Hogeschool Utrecht goed verlopen: 'Geen bijzonderheden'

© Anne-Merel van Kempen / RTV Utrecht
Utrecht - De eerste Holocaustlezing op de Hogeschool Utrecht is achter de rug. Ondanks dat er extra veiligheidsmaatregelen genomen werden, bevestigt een woordvoerder van de HU dat er geen bijzonderheden waren. "De lezing is prima verlopen. Zoals bedoeld. Goede lezing, goede vragen."
Eerder vandaag liet de HU weten extra veiligheidsmaatregelen te treffen. Zo stond de hogeschool in nauw contact met de politie en de gemeente om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen.
Vanavond verraadde alleen een aanwezige politieauto en wat pers bij het gebouw dat er tumult rondom de lezingen was én nog steeds is. Bezoekers van de lezingen moesten zich voorafgaand legitimeren en konden daarna in alle rust hun stoel opzoeken.

Aandacht op brede schaal

Zo ook Laura, student aan de Universiteit Leiden en naar eigen zeggen "enorm geïnteresseerd in de Jodenvervolging". Als student zag ze de aankondiging van deze lezingen en besloot ze zich in te schrijven.
Ze heeft de commotie over de lezingen meegekregen en vond het jammer dat ze verplaatst werden. Toch is ze blij en opgelucht dat het nu alsnog doorgaat. Dat geldt ook voor Paul. Hij is er met zijn vriend die zelf uit Israël komt.
Paul geeft aan zich persoonlijk bij het onderwerp betrokken te voelen. Maar of ze het spannend vonden om vanavond te komen? Zeker niet. "Dit moet gewoon kunnen. Ik vind het wel te gek voor woorden dat er politie is en dat dat dus nodig is in een land als Nederland."
Hij vindt het goed dat er aandacht is voor het onderwerp. "Dat zou eigenlijk op bredere schaal moeten gebeuren. Zeker voor de jongere generaties", legt hij uit. "Die weten soms helemaal niet waar ze het over hebben. Dat vind ik zorgelijk."

De start van de reeks Holocaustlezingen werd eind januari uitgesteld na zorgen over de veiligheid van de sprekers. Zo zou het geven van soortgelijke lezingen een onveilig gevoel creëren bij studenten van Palestijnse afkomst en zou er geen open debat mogelijk zijn omdat de lezingen alleen voor studenten en Vrienden van CIDI toegankelijk was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.