Koninklijke onderscheiding voor Ria Valk op 65-jarig artiestenjubileum

© Gemeente Stichtse Vecht
Breukelen - Ria Valk uit Breukelen ontving gisteren in Breukelen een Koninklijke onderscheiding uit handen van Stichtse Vecht-burgemeester Ap Reinders. Ze is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De onderscheiding kwam voor Valk als volslagen verrassing. De mensen die aanwezig waren, waren er immers voor haar 65-jarig artiestenjubileum. Maar toen kwam de burgemeester opeens met het lintje aanzetten.
Valk kreeg de onderscheiding, zo schrijft het persbericht, "voor haar bijzondere verdiensten als artiest" en voor maatschappelijke bijdragen die ze heeft gedaan aan de samenleving.

Ria Valk is een Nederlands zangeres, presentatrice, actrice, tekstschrijver en schilderes. Ze is vooral bekend als zangeres van vrolijke en komische liedjes, en als acteur in de tv-serie Zeg 'ns Aaa.

Inzet voor verschillende goede doelen

Ria Valk zet zich al jaren in voor verschillende goede doelen. Ze was jaren verbonden aan de Ronnie Tober Foundation, die als doel heeft mensen met een verstandelijke beperking uit hun isolement te halen.
Daarnaast is ze ambassadrice voor de LHBTIQ+-gemeenschap. In 2012 werd ze in Haarlem benoemd tot homomoeder van het jaar en ze treedt al jaren belangeloos op bij de Gay Pride.
Van 2013 tot 2017 heeft Valk zich met NOC*NSF ingezet om ouderen aan het sporten te krijgen. Twee keer per jaar reisde ze tijdens de Nationale Sportweek Nederland door om ouderen te enthousiasmeren voor sport en beweging.

Van Elvis-imitatie tot gouden platen

Ria Valk brak door als zangeres in 1958, toen ze tweede werd bij een Elvis-imitatiewedstrijd. Eind jaren vijftig stond Valk samen met enkele andere grote artiesten aan de wieg van de ontwikkeling van de vaderlandse popmuziek.
Ze ontving in totaal vier Gouden Platen. Bijvoorbeeld voor de single 'Hou je echt nog van mij, Rocking Billy', maar ook in 2017 nog voor haar hit 'Oma wil een toyboy'. Ook presenteerde ze diverse televisieprogramma's.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.