Zorgcentrum Nieuwegein ontruimd na brand

NIEUWEGEIN - In Nieuwegein zijn de hulpdiensten massaal uitgerukt voor een zeer grote brand in een verpleeghuis. Het calamiteitenhospitaal in Utrecht heeft 47 mensen met onder meer ademhalingsproblemen opgevangen.
Ook zouden bewoners door de brand gewond zijn geraakt, maar dat is nog niet bevestigd. Volgens de brandweer zijn in totaal 138 mensen uit het gebouw gehaald. Het vinden van opvanglocaties geeft het gemeentelijk beleidsteam dat is ingesteld veel hoofdbrekens.
Burgemeester Backhuijs was ter plaatse, en riep familieleden en andere betrokkenen op om niet naar de opvanglocaties te komen. Dat zou het werk van de hulpdiensten belemmeren.

OUDEREN

De brand woedde op het dak van zorgcentrum De Geinsche Hof. Alle bewoners, voornamelijk hulpbehoevende ouderen, en de aanwezige medewerkers waren al snel uit het gebouw aan de Vuurscheschans gehaald.
Brandweerkorpsen in de wijde omtrek van Nieuwegein hebben hulp geboden. Rijkswaterstaat heeft op de A27 tussen Gorinchem en Utrecht een rijstrook vrijgemaakt voor de hulpdiensten. Bouwvakkers die in de straat aan het werk waren hielpen bij de evacuatie en ook andere omstanders zorgden voor extra handen. Een ooggetuige zag bouwvakkers met ouderen op hun rug het gebouw uit lopen.

OPVANGLOCATIES

De geëvacueerde bewoners zijn op diverse locaties opgevangen. De vaste bewoners van het verpleeghuis worden zo veel mogelijk binnen Nieuwegein opgevangen. Mensen die in De Geinsche hof revalideerden zijn naar zorgcentrum Albert van Koningsbruggen in Utrecht gebracht.
Sportcomplex 't Veerhuis in Nieuwegein verwelkomde 73 bewoners, het merendeel van de geëvacueerden. Daar zijn onder meer veldbedden opgesteld. Die zijn niet om te overnachten, maar om even te rusten en bij te komen van de spannende ochtend. Een aantal bedlegerige bewoners van de Geinsche Hof is in het naburige seniorencomplex Van Baarenhove opgevangen. Daar kunnen ze terecht in de centrale hal en de recreatieruimte.

DAKDEKKERS

De brand is waarschijnlijk ontstaan bij werkzaamheden aan het dak van het verzorgingshuis. Een deel van het verpleeghuis wordt gerenoveerd. Ooggetuigen spraken van een steekvlam op het dak even voor 8.00 uur. Daar was een man aan het werk, die geen brandblusser naast zich had staan. Hij nam een sprint naar een brandblusser verderop, maar was al te laat.

Persconferentie over evacuatie Geinsche Hof
Bouwvakkers helpen bij evacuatie Geinsche Hof
Brandweer over brand Geinsche Hof, 8.45u
Ooggetuige over brand Geinsche Hof, 8.40u
Zorgcentrum Nieuwegein ontruimd na brand

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.