Amersfoortse fabrikant Babboe mag geen bakfietsen meer verkopen vanwege veiligheidsrisico's

© Babboe
Amersfoort - De Amersfoortse fabrikant Babboe moet voorlopig stoppen met het verkopen van zijn bakfietsen. Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er in de afgelopen jaren honderden frames gebroken, zo blijkt uit onderzoek. Het bedrijf zou ook geen goed onderzoek hebben gedaan naar de oorzaken en geen maatregelen hebben genomen.
Volgens de NVWA had Babboe de defecten zelf moeten melden, maar gebeurde dat niet. "Daarmee hebben ze de wet overtreden", aldus een woordvoerder van de toezichthouder. De Babboe-bakfietsen mogen pas weer worden verkocht wanneer het bedrijf heeft aangetoond dat de fietsen veilig zijn. Babboe moet ook de meeste modellen terugroepen.

De volgende modellen moeten worden teruggeroepen: Babboe City, City-E, City Mountain, Babboe Curve, Curve-E, Curve Mountain, Babboe Big, Big-E, Babboe Dog, Dog-E, Babboe Max-E, Babboe Mini-E, Mini Mountain, Babboe Pro Trike, Trike-E, Trike XL, Babboe Carve-E en Carve Mountain.

"Het kwalijke is dat ze grote risico's hebben gelopen met de veiligheid, niet alleen van volwassenen maar ook van kinderen. Dit had tot zware ongevallen kunnen leiden, vooral in de grote steden. Voor zover wij weten is dat niet gebeurd, maar ze hebben grote risico's genomen", aldus de NVWA.
Het fietsmerk, onderdeel van het concern Accell, zegt in een verklaring met de NVWA te overleggen "om te zorgen dat de gevraagde informatie alsnog zo snel mogelijk wordt aangeleverd, zodat de verkoop hervat kan worden". De NVWA zal collega-toezichthouders in andere EU-lidstaten informeren over de kwestie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.