Baarn koopt recht om te bouwen in Bosje van IJsendijk, omwonenden slijpen de messen

Het Bosje van IJsendijk met in het midden het ziekenhuis van Baarn.
Het Bosje van IJsendijk met in het midden het ziekenhuis van Baarn. © Gemeente Baarn
Baarn - De Baarnse politiek zet een belangrijke stap naar de toekomst van het ziekenhuisterrein in het Maarschalksbos. De gemeenteraad is vol lof over een deal die wethouder Mark Eijbaard heeft gesloten. Door 350.000 euro te betalen krijgt de gemeente eindelijk volledige zeggenschap over het gebied aan de Molenweg. Tenminste, dat is de verwachting. Omwonenden zijn nog niet overtuigd.
Baarn ziet in het ziekenhuisterrein een aantrekkelijke bouwlocatie, maar strikte afspraken over het gebruik van de grond vormen al ruim honderd jaar een grote hindernis. Het bos is rond 1920 aan de gemeente geschonken door de bejaarde mejuffrouw Van IJsendijk. Zij bedong kort voor haar dood dat het voorgoed openbaar moest blijven en dat er niet gebouwd mocht worden. Een halve eeuw later kocht de gemeente bij twee erfgenamen toch toestemming voor een lokaal ziekenhuis midden in het 'Bosje van IJsendijk'. Nu het oude ziekenhuis langzaam leeg komt te staan, wil Baarn de geldende voorwaarden volledig afkopen.

Huzarenstukje

Wethouder Eijbaard (PvdA) slaagde er afgelopen maanden in om alle tien huidige erfgenamen van mejuffrouw Van IJsendijk over de streep te trekken. Ze krijgen daar elk 35.000 euro voor. "Een huzarenstukje", prees zelfstandig raadslid Tino Schouten de wethouder gisteravond in een raadsdebat. "Er moet wel een kleine vergoeding worden betaald, maar die is alleszins redelijk. Hulde."
Ook de andere fracties zijn enthousiast. Ze gaan het liefst zo snel mogelijk over tot het maken van plannen voor het gebied. Meander Medisch Centrum trekt namelijk steeds meer diensten terug naar de hoofdlocatie in Amersfoort. Volgend jaar al komt het ziekenhuis leeg te staan. Wat de Baarnse politiek betreft blijft het dorp beschikken over een klein medisch centrum met poliklinieken en komt er ruimte voor zorginstellingen, huisartsen en andere zorgverleners. En vooral kijkt de raad reikhalzend uit naar de bouw van zorgwoningen. Daar is in de vergrijzende gemeente veel behoefte aan.

Respect voor het verzet

Hanneke Struijk van D66 stelde voor om de ambities nog wat ruimer te nemen. Als de voorwaarden toch volledig worden afgekocht, dan kunnen er eventueel ook gewoon betaalbare huizen worden gebouwd, opperde ze. CDA-fractievoorzitter Rik van Hardeveld stemde daar van harte mee in. Andere raadsleden reageerden voorzichtiger. Valentijn Brinkman (PvdA) maande de raad om niet meteen te hard van stapel te lopen. VVD'er Jelle Jonkers vindt dat er respect moet zijn voor het verzet van omwonenden. Hij daagt de wethouder uit om samen met de buurt een goed plan te maken.
Mejuffrouw Johanna van IJsendijk (rechts) voor haar villa in Baarn.
Mejuffrouw Johanna van IJsendijk (rechts) voor haar villa in Baarn. © GeheugenvanBaarn.nl
Tino Schouten sprak zich uit voor de oude wensen van mejuffrouw Van IJsendijk en het later gekochte recht om zorgfuncties in het bos toe te staan. Zorg zou het uitgangspunt moeten blijven, vindt hij. Schouten is er nog niet uit of Baarn met deze aanpak wel recht doet aan wat de rijke, oude dame ooit voor ogen had. Ook andere fracties blijven liever zo dicht mogelijk bij de oude afspraken. De erfgenamen, die buiten Baarn en veelal zelfs in het buitenland wonen, mogen dan tegen betaling afzien van hun rechten; het risico van slepende en dure juridische geschillen is nog steeds levensgroot.

'Dit gaat mis'

Tegen bouwen op het ziekenhuisterrein klinkt al jaren luid verzet van de buurtgenoten en van de stichting die het naastgelegen hertenkamp beheert. Omwonende Jan van Duijvendijk heeft weinig vertrouwen in een goede afloop. "Dit gaat mis", zegt hij. "De gemeente Baarn heeft bij grote dossiers als theater De Speeldoos en Paleis Soestdijk al laten zien dat ze niet competent is om dit soort zaken tot een goed einde te brengen."
Van Duijvendijk en andere omwonenden zijn bezig zich te verenigen in een nieuwe stichting 'Het Juweel van Baarn'. Volgens hem handelt de gemeente onrechtmatig. "De wethouder en de raadsleden doen alsof het bos nu van hen is, maar de erfgenamen waren natuurlijk niet de enige belanghebbenden. Dus we gaan procederen."
Het ziekenhuis van Baarn.
Het ziekenhuis van Baarn. © RTV Utrecht / Joost Danvers

Hertenkamp

Ook Martha Meerburg van stichting Behoud Hertenkamp Maarschalksbos is er niet gerust op. Ze sprak meerdere keren in bij de gemeenteraad en vreest nu voor een glijdende schaal. "GroenLinks en 50Plus zeggen wel dat het bos en het hertenkamp met rust gelaten worden, maar feitelijk ligt alles nu helemaal open", zegt ze. "Er zijn ook raadsleden die pleiten voor bouwen op het terrein van het gesloopte zusterhuis, dat inmiddels weer onderdeel van het wandelbos is geworden. En wat nu als blijkt dat de bezwaarmakers in hun recht staan? Dan hebben we straks een paar ton belastinggeld aan de erfgenamen gegeven en krijgen we daar dus helemaal niets voor terug."
In de gemeenteraad van Baarn overheerst intussen het enthousiasme over het akkoord dat wethouder Eijbaard heeft bereikt. Op 28 februari zullen de raadsleden naar verwachting in een grote meerderheid instemmen met de in totaal 375.000 euro die ermee is gemoeid. Een hamerstuk is het nog net niet. Raadslid Schouten moet er nog eens over nadenken namelijk. Mogelijk wil hij over twee weken nog bespreken of er extra garanties moeten komen om de voorwaarden van mevrouw Van IJsendijk te respecteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.