Utrechtse toeslagenouders over erkenning in frauderapport: 'Ik zit nog steeds zonder geld'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Voor toeslagenouders voelt het rapport over het fraudebeleid van de overheid als erkenning, maar opgelost is de toeslagenaffaire nog niet. Sommige ouders zitten nog steeds in de schulden vanwege het schandaal. Vandaag bleek uit het rapport dat door falen van de overheid levens van mensen zijn vermorzeld. En dat kan zo weer gebeuren, waarschuwt de commissie.
"Ik had dit verwacht, we zijn vermorzeld, maar we worden nog steeds vermorzeld", zegt toeslagenouder José Verrips. De Amersfoortse werd onterecht bestempeld als toeslagenfraudeur. "Het is nu bekend, maar het gaat niet snel genoeg. We zijn al drie jaar erkend en ik zit nog steeds vast. Ik zit nog steeds zonder geld. Dit is eigenlijk een kwartje voor de bühne."

Gelijk geraakt

Alleenstaande moeder Paula Bouwer uit Amersfoort belt vanuit Indonesië, waar het 20.00 uur 's avonds is. Na jarenlang in schulden te leven, is ze voor het eerst sinds vijftien jaar weer op vakantie. Ook in Indonesië volgt ze het nieuws rondom de toeslagenaffaire op de voet.
"Ik was al gelijk geraakt door de titel Blind voor recht en mens. Dat was voor mij gelijk een groot stuk erkenning", zegt Bouwer. Ook bij de rest van het rapport spreekt Bouwer van erkenning. "Voor de behandeling die we hebben gekregen van de Belastingdienst. Je kan je bijna niet voorstellen dat het al zeventien jaar gaande is."

Nog steeds schulden

"Het begint met een opeenstapeling van brieven die je thuis krijgt", zegt Verrips. "Dat worden er steeds meer. Je moet gewoon betalen. We verdienen allebei goed, maar dit gaat echt over duizenden euro's. Je wordt ziek na een aantal jaar, je leeft onder stress. En je schuld wordt niet minder."
Verrips en haar partner, ze zijn al 32 jaar samen, zijn jarenlang keihard blijven werken. De ellende duurt nu al ruim tien jaar. En de problemen zijn nog niet voorbij. Maar Verrips is nog steeds strijdbaar: "Voor ons maakt het niet uit hoe lang het gaat duren. Al stort ik er bij neer. Ik wil het allemaal naar buiten brengen. Zolang wij dit niet onder de aandacht brengen, blijven ze ermee doorgaan."
Echt positief is ook Bouwer niet. "Pas als de hersteloperatie goed is afgerond, als wij een goede vergoeding krijgen. Dan kunnen we onze trauma's pas goed gaan verwerken. De rouw is zo groot. Het helpt als je geen geldzorgen meer hebt, als je een fatsoenlijke erkenning hebt gekregen." Maar echt vergeten kan niet volgens Bouwer. "Als je twintig jaar in oorlog leeft met de overheid, dan heeft dat ontzettend veel gevolgen voor mensen. Het vertrouwen is weg."

De overheid was, en is nog altijd blind voor mensen en hun rechten. Een schandaal zoals de kindertoeslagenaffaire kan zo weer gebeuren. Dat schrijft de parlementaire enquêtecommissie in hun rapport over het fraudebeleid van de overheid. Dat rapport werd vanmiddag gepresenteerd.

Tussen 2004 en 2019 werden zo'n 24.000 mensen aangemerkt als toeslagenfraudeur. Ze maakten fouten bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag of waren verkeerd voorgelicht door gastouderbureaus of kinderopvangcentra. Het gevolg was dat ze alle ontvangen toeslagen moesten terugbetalen. Bij kinderopvangtoeslag gaat dat al snel om tienduizenden euro's.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.