Kaartverkoop Royal Park Live bij paleis Soestdijk begonnen, maar vergunning is niet vanzelfsprekend

Zanger Huub van der Lubbe met De Dijk in een van de paleisconcerten. Archiefbeeld uit 2018.
Zanger Huub van der Lubbe met De Dijk in een van de paleisconcerten. Archiefbeeld uit 2018. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Baarn - De gemeente Baarn kijkt dit jaar extra kritisch naar Royal Park Live, de terugkerende serie popconcerten bij Paleis Soestdijk. De kaartverkoop is al van start gegaan, maar de organisator heeft formeel nog geen toestemming voor de evenementen in juli. De spelregels zijn veranderd sinds de Raad van State het bestemmingsplan voor Soestdijk heeft vernietigd. "De intentie is dat we het door laten gaan", zegt wethouder Eijbaard.
De hoogste bestuursrechter oordeelde een maand geleden dat het gemeentelijke bestemmingsplan voor het landgoed aan alle kanten rammelde. Het hield te weinig rekening met de toename van verkeer, met effecten op de luchtkwaliteit en met de bescherming van de natuur in de omgeving. Er zijn nieuwe onderzoeken en mogelijk zelfs een milieueffectrapport nodig.

Helemaal opnieuw beginnen

De uitspraak was een hard gelag voor de eigenaren van Paleis Soestdijk en de gemeente, die zeven jaar geleden aan een nieuw bestemmingsplan gingen werken en nu helemaal opnieuw kunnen beginnen. De eigenaren willen het paleis omvormen tot een podium voor innovatieve Nederlandse ondernemers. Op de naastgelegen marechausseekazerne willen ze appartementencomplexen bouwen om de renovatie van het monumentale landgoed te bekostigen. Om deze en meer ideeën uit te voeren werd in 2022 een nieuw bestemmingsplan vastgesteld. De Raad van State zette daar afgelopen januari een dikke streep door.
Het is nog niet bekend wat de eigenaren nu met het landgoed gaan doen. Waarschijnlijk zal het nog jaren duren voor eventuele nieuwe procedures zijn doorlopen. Evenementen als Royal Park Live zijn in de tussentijd een welkome bron van inkomsten, want het in stand houden van het nationale erfgoed kost elke dag geld.

Royal Park Live

Royal Park Live is een concertreeks die sinds 2016 elk jaar in de voortuin van Paleis Soestdijk wordt gehouden. Voor de editie van dit jaar - van 4 tot en met 12 juli - zijn een aantal concerten al uitverkocht en voor andere start de kaartverkoop vandaag. Het concertprogramma is nog niet volledig ingevuld.

Vooralsnog heeft organisator Agents After All acts als Racoon, Passenger, Acda & De Munnik en Karsu geboekt. Zangeres Floor Jansen komt ook, alsnog. Die moest vorig jaar daags van tevoren afzeggen omdat ze zwanger was en oververmoeid was geraakt.

Gevolgen

Wethouder Mark Eijbaard wil niet zeggen dat de concertreeks nu onzeker is geworden, maar hij maakt wel een voorbehoud. Baarn liet een advocatenkantoor het vonnis van bijna 80 pagina's afgelopen maand uitgebreid bestuderen. De advocaten zien behalve voor de toekomstige activiteiten ook gevolgen voor de evenementen die nu al plaatsvinden in en rond Paleis Soestdijk.
"Zo is voor Royal Park Live een uitgebreider natuuronderzoek nodig en moet er een goed verkeersplan komen", zegt Eijbaard. "Ik heb van de organisator van Royal Park Live gehoord dat die wel al bezig is met de vergunningaanvraag en het is onze intentie om de concerten door te laten gaan. Maar sinds de uitspraak ligt alles natuurlijk onder een vergrootglas. We zitten als gemeente zelf ook wat strakker in de wedstrijd nu. We willen duidelijk op papier zetten waar een aanvraag aan moet voldoen, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. We moeten nog zien of dat meteen goed gaat."

Vroeger indienen

De organisator van de paleisconcerten moet de complete aanvraag dit jaar ook vroeger dan gebruikelijk indienen. Voortaan wil de gemeente de benodigde vergunningen uiterlijk zes weken van tevoren kunnen verlenen. Daarom moeten die minimaal twaalf weken van tevoren worden ingediend. Half april moet de concertorganisator dus kunnen aantonen dat de omgeving niet buitensporig zal lijden onder de shows en de duizenden bezoekers. Ook wil de gemeente tijd inruimen voor overleg met betrokkenen, zoals de elf partijen die de zaak bij de Raad van State hadden aangespannen.
Eijbaard benadrukt dat deze maatregel al voor de uitspraak was ingezet. Vorig jaar was namelijk een rel ontstaan toen de gemeente per ongeluk twee concerten op één dag had toegelaten. Daarmee werd de daglimiet van 5.000 bezoekers onder het toeziend oog van het college overschreden met nog eens 5.000 toeschouwers. Wethouder Eijbaard en burgemeester Mark Röell gingen door het stof voor klagende omwonenden en voerden sindsdien ook gesprekken over de bezwaartermijnen die meer dan eens nog liepen toen het betreffende evenement allang voorbij was.

Ander daglicht

Kees Koudstaal van natuurbelangenorganisatie Behoud het Borrebos betoogt al een tijdje dat het vonnis de paleisconcerten in een ander daglicht heeft gezet. Koudstaal is een van de grootste criticasters van drukke en lawaaiige evenementen bij het paleis. Volgens hem toont de uitspraak van de Raad van State aan dat er tot nu toe nog te weinig aandacht is geweest voor de natuur, voor de verkeersveiligheid en voor de overige belasting van de omgeving. Stichting Borrebos heeft alvast aangekondigd dat ze vergunningen die de gemeente voor de concerten verstrekt desnoods bij de rechter zal aanvechten.
Zelfstandig raadslid Tino Schouten, al jaren een verklaard voorstander van de paleisplannen, stoort zich juist aan de luidruchtige bezwaarmakers. Volgens hem gaat het om een klein groepje en is het aantal mensen dat blij is met de concerten vele malen groter. Om die liefhebbers ook een stem te geven startte hij een digitale petitie die sinds vorige week bijna 1900 keer is getekend. Zijn handtekeningenactie bepaalt overigens niet of Royal Park Live doorgaat. De belangrijkste voorwaarden daarvoor zijn nog altijd dat organisator Agents After All genoeg kaarten verkoopt en dat de gemeente Baarn er daadwerkelijk toestemming voor geeft.

Werklast

Het vonnis van de Raad van State was voor de gemeente Baarn aanleiding om de wethoudersportefeuilles opnieuw te verdelen. Het wordt net als vorige keer een enorme en vermoedelijk jarenlange opgave om de toekomst van het paleis in goede banen te leiden. Daarmee dreigde de totale werklast van verantwoordelijk wethouder Mark Veldhuizen (VoorBaarn) te zwaar te worden. Hij droeg het 'project' Soestdijk vorige maand over aan Mark Eijbaard (PvdA) en zijn portefeuille Evenementenbeleid aan Hugo Prakke (D66).
Het complexe dossier heeft ook weer de aandacht getrokken van politiek Den Haag, maar van minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) hoeft Baarn voorlopig geen steun te verwachten. CDA-Kamerlid Harmen Krul had hem gevraagd of het Rijk de gemeente te hulp wilde schieten met geld en personele ondersteuning. De Jonge vindt het vaststellen van bestemmingsplannen een kerntaak van gemeenten. Baarn moet wat hem betreft dus zijn eigen boontjes doppen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.