Geen sociale huur in plannen woningbouw in voormalig Militair Hospitaal Amersfoort

© RTV Utrecht
Amersfoort - In het Militair Hospitaal in Amersfoort komen 89 woningen. Het voormalige ziekenhuis wordt verbouwd. maar het monumentale aanzicht blijft behouden. Opmerkelijk is dat in het laatste bouwplan geen sociale huurwoningen op de planning staan om gerealiseerd te worden, meldt Nieuwsplein33.
Het Militair Hospitaal is sinds 1966 niet meer als ziekenhuis in gebruik, maar werd nog wel lange tijd gebruikt door Defensie. In 2020 kocht projectontwikkelaar Schipper Bosch het complex. Gistermiddag bespraken raadsleden de uiteindelijke plannen.
In totaal worden 89 woningen gebouwd: 28 zorgwoningen, 28 betaalbare- en middeldure koopwoningen, en 33 vrije sector woningen. De maximale bouwhoogte varieert van vier tot vijf bouwlagen, tussen zestien en achttien meter hoog.

Geen sociale woningbouw

Opvallend is dat in dit bouwplan géén sociale woningen worden gebouwd, terwijl op basis van het Deltaplan Wonen van de gemeente een percentage van 35 procent sociale huurwoningen verplicht is. Een paar weken gelegen riepen corporaties en een ontwikkelaar de gemeenteraad op om vooral dit beleid niet los te laten. Zij gaven aan dat wanneer je bij een plan die eis laat vallen, de volgende morgen andere ontwikkelaars op de stoep staan om eveneens minder sociale woningen te willen bouwen.
Wethouders Astrid Janssen en Rutger Dijksterhuis verdedigen zich door aan te geven dat de gemeente zelf extra eisen heeft gesteld, met name omdat het bouwvolume te hoog was en het groen op de locatie in gevaar kwam. Er zijn meerdere uitwerkingen langs gekomen en uiteindelijk is hiermee akkoord gegaan om het plan haalbaar te maken.
Voor de raadsleden bleek deze uitleg voldoende. Bijna de hele raad herhaalde dat het Deltaplan Wonen heilig is en dit een eenmalige uitzondering moet zijn en blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.