Woerden wil groot azc tegenover gemeentehuis

Woerden - Het COA wil een nieuw asielzoekerscentrum openen tegenover het gemeentehuis in Woerden. In het oude kantoorgebouw van Campina moeten 350 tot 400 asielzoekers komen.
Vanuit de kantine van de gemeente Woerden kijkt wethouder Jacques Rozendaal uit op een grijs kantoorgebouw. Ooit zaten daar medewerkers van Campina, maar al meer dan tien jaar wordt gezocht naar een nieuwe bestemming.
De kans dat het AZC er komt is volgens wethouder Rozendaal "heel realistisch". Hij is al een tijd bezig met het vinden van de juiste plek. De wethouder benadrukt dat de gemeente zijn verantwoordelijkheid wil nemen in het asielvraagstuk. Hij roept andere gemeenten op ook stappen te nemen en asielzoekers op te nemen om de druk op gemeentes met aanmeldcentra te verlichten.
Woerden zet in op azc bij gemeentehuis
Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het pand een asielzoekerscentrum kan worden. Na een verbouwing moeten er gemiddeld 350 asielzoekers gaan wonen, voor minimaal 15 jaar.
Wethouder Rozendaal is enthousiast. "Wat ons betreft is het een goed idee." Hij moet het plan nog wel voorleggen aan de gemeenteraad. Die gaat er in april over discussiëren en stemmen. Zodra de raad instemt start het COA een onderzoek om te kijken of het pand geschikt is.
Volgens de spreidingswet moet gemeente Woerden 337 asielzoekers plek geven. Dat is meer dan de gemeente een jaar geleden dacht, toen het nog uitging van 185. Dat komt volgens de wethouder doordat bij de spreidingswet een nieuw rekenmodel is gebruikt. Daarin wordt ook het welvaartsniveau van een gemeente meegenomen. Dat zorgt in veel gemeentes in Utrecht voor hogere aantallen dan verwacht.

Eerste bewoners in 2027

Het zal nog wel even duren voordat de eerste asielzoeker zijn of haar intrek zal nemen op het bedrijventerrein. Het pand moet flink verbouwd worden. De verwachting is dat het niet eerder klaar is dan 2027.
Onderdeel van het plan zijn 48 flexwoningen. Die moeten vlak naast het asielzoekerscentrum komen, op een braakliggend parkeerterrein. Die zijn bedoeld voor lokale woningzoekers.
Op dit moment wonen er nog Oekraïense vluchtelingen in het gebouw. Die kunnen er de komende tijd blijven wonen. De gemeente gaat voor hen en voor de Oekraïners die nu in de Stadspoort verblijven op zoek naar een nieuwe locatie.
Voor ondernemers en omwonenden is er op 13 maart een inloopbijeenkomst. Daar kunnen zij vragen stellen en informatie krijgen over het plan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.