'Glas is absoluut meedogenloos'

© RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Meerkerk - Wat poeder, een beetje water, een pipet en een hete oven. Het lijkt wel een scheikundeproefje. Plaats van handeling: het atelier van kunstenaar Aart de Gans in Meerkerk. Hoofdingrediënt: glas. Resultaat na flink roeren, een mal vullen, bevriezen en gloeiend heet verhitten in de oven: groene blaadjes en margrietjes van glas.
Aart de Gans houdt van het meedogenloze van glas
Voordat Aart aan het werk gaat, zet hij zijn glasoventje aan. Want dat moet even opwarmen tot precies de goede temperatuur. Een paar graden te weinig en het glas smelt niet goed, een paar graden te veel en het wordt een brij.: "Wat het voor mij spannend maakt is dat er zo vreselijk veel techniek bij komt kijken. Glas is absoluut meedogenloos. Als je een foutje maakt gaat het helemaal mis."
Glasfusion
Glasfusion © Aart de Gans
Aart de Gans maakt voornamelijk voorwerpen met glasfusion. Hij legt dan stukjes glas van allerlei kleuren in een patroon. In de oven smelt het samen tot één geheel. Maar je kunt niet alle soorten glas bij elkaar gebruiken.: "De ene glassoort is helemaal zacht bij 775 graden, de andere moet je tot 850 graden verhitten voordat het even zacht wordt. Dus als je dat combineert gaat het gegarandeerd fout. Dat soort dingen wil ik allemaal kunnen. Voor mij is het altijd zo geweest, niet het eindresultaat hebben, maar het kunnen maken."

Dit verhaal komt uit Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is op donderdag rond 13.00 uur, daarna elk uur. Ook te zien op zaterdag vanaf 17.15.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.