Molen Utrechtse Adelaarstraat weer in de steigers, staal in plaats van hout

© Tobias Bos
Utrecht - De monumentale molen aan de Utrechtse Adelaarstraat wordt op korte termijn opnieuw onder handen genomen. De stelling lijdt onder houtrot en moet vervangen worden. Dat wordt door een gespecialiseerd bedrijf gedaan. De gemeente heeft vanwege de duurzaamheid gekozen voor een stalen variant. De werkzaamheden aan de molen Rijn en Zon duren drie maanden en zijn in het tweede en derde kwartaal van dit jaar.
De stelling is de omloop rondom de molen op 18 meter hoogte. Al in 2020 werd houtrot geconstateerd. Na overleg met verschillende molendeskundigen, waaronder de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, is een ontwerp gemaakt. De molenaar is bij de totstandkoming van het ontwerp betrokken.
Het uiteindelijke plan wijkt volgens de gemeente "op onderdelen" af van de inbreng van de molenaar. Bij de ontwerpkeuze is gekeken naar verschillende zaken gekeken, zoals cultuurhistorie, veiligheidseisen en duurzaamheid. "Er is gekozen om de constructie van de nieuwe stelling geheel in staal uit te voeren, net zoals de molen in 1913 oorspronkelijk werd gebouwd. Maar wel uitgevoerd conform de huidige veiligheidseisen. Een volledig stalen constructie heeft een langere levensduur dan een houten constructie, en is daarmee een duurzame keuze."

Rijksmonument

In 2015-2016 zijn al restauratiewerkzaamheden aan de molen Rijn en Zon uitgevoerd, waaronder het vernieuwen van het wieksysteem. Daarbij was voorzien dat een tweede fase op een later moment zou plaatsvinden. "De molen Rijn en Zon heeft grote cultuurhistorische waarde voor de stad en is beschermd als rijksmonument. Met deze opknapbeurt willen we het rijksmonument in stand houden voor toekomstige generaties. Op dit moment werken we aan de laatste voorbereidingen."
Bouw- en molenmakersbedrijf Verbij heeft de opdracht gekregen voor het vervangen van de stelling. De buurt wordt binnenkort geïnformeerd over de precieze startdatum van de werkzaamheden. "In overleg met de aannemer doen we zoveel mogelijk om de overlast voor de omgeving te beperken", meldt de gemeente. "We zijn en blijven met de huidige huurders (molenaar en slager) in gesprek over toegang van de molen gedurende de restauratie. Tijdens de werkzaamheden kan de molen tijdelijk niet draaien."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.