De Vertelmeesters: 'Wij zijn dus ook een minimaatschappijtje, zo verschillend als we zijn'

Op pelgrimstocht naar het Hiernogmaals
Op pelgrimstocht naar het Hiernogmaals © Sander Haak
Woerden - Wat wil je niet vergeten? Wat wil je rechtzetten? Wat wil je meenemen?" Dat zijn de drie vragen waar het om draait tijdens hun wandeling naar het 'Hiernogmaals'. In de nieuwe theatervoorstelling van Vertelmeesters André Stolk en Arnold van den Berg gaat het over loslaten. Over het loslaten van je kinderen als ze hun eigen weg willen gaan, maar ook over het loslaten van het leven.
De Vertelmeesters gaan op pelgrimstocht naar het Hiernogmaals
Ze kennen elkaar van de basisschool in Woerden waar hun zoons op zaten. In de voorstelling gaan ze op pelgrimstocht. André Stolk: "Dan komen we op een plek ergens tussen het hier, het nu en het hiernamaals. De laatste kamer zoals wij dat genoemd hebben." In die laatste kamer gaat het dus over die drie vragen. André: "DIt soort filosofische beschouwingen, verpakt in een liedje, verpakt in een toespraak, dat is de voorstelling, een soort potpourri van theatrale dingen."
Wandelen naar de laatste kamer
Wandelen naar de laatste kamer © Sander Haak
André Stolk en Arnold van den Berg zijn heel verschillend. En dat merk je in de voorstelling. Arnold: "Ik denk regelmatig: hoe kun je zo idioot zijn om op zo'n manier daarnaar te kijken." André: "We zijn anders maar we gunnen elkaar wel wat. Ik gun hem dus bepaalde liedjes te zingen waarvan ik denk dat zou ik dus echt nooit draaien thuis. Sterker nog, ik denk van, moet dit liedje nou. Maar hij vind het mooi. Dan doen we dat." Arnold: "Ik gun jou de monologen die eindeloos duren." André: "Dat zijn gewoon mooie toespraken. Maar dat botst dus een beetje. Zoals de maatschappij, wij zijn dus ook een minimaatschappijtje zo verschillend als we zijn."
De voorstelling Het Hiernogmaals is op 5 en 6 april 2024 te zien in Theater Het Klooster in Woerden.

Dit verhaal komt uit Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is op donderdag rond 13.00 uur, daarna elk uur. Ook te zien op zaterdag vanaf 17.15.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.