Peperdure munt op veiling: 'Dit wordt een titanenstrijd tussen verzamelaars'

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
IJsselstein - Een zeer zeldzame munt wordt binnenkort geveild in het veilinghuis in IJsselstein. Van het kwartje van 1891 – met daarop het gezicht van de toen 10-jarige Wilhelmina – zijn maar twee exemplaren. Eén ligt in het museum en de ander komt nu dus op de markt. Minimumbod? 300.000 euro. "Dit is gigantisch."
Achter een paar dikke deuren staat een kluis. De sleutel erin. En daar ligt-ie: de munt waar veilingmeester en muntenkenner Jacco Scheper al zijn hele werkzame leven op wacht.

Wat is het voor munt?

"We hebben hier het kwartje van Wilhelmina met lang hangend haar uit 1891. Er zijn er maar twee van gemaakt; de echte productie kwam pas in 1892 op gang. Het is het zeldzaamste muntstuk van het Koninkrijk der Nederlanden."

Hoe voelt het om 'm vast te houden?

"Dit is voor mij een legendarische munt. Er wordt altijd over gepraat. Veel mensen zeggen: 'Ik heb de munten van Wilhelmina compleet.' Alleen dan zeg ik altijd: 'Nee hoor, u mist het kwartje van 1891.' 'Ja, die was te duur', zeggen ze dan."
De munt zit in een plasticje en dat zit dan weer in een glazen doosje. Scheper wil 'm er wel even uithalen, maar je mag 'm absoluut niet met je 'vette vingers' vasthouden. Poetsen is al helemaal uit den boze. Dan schijn je er immers zo een ton aan waarde af te schrapen.
Muntenkenner Jacco Scheper met in zijn hand het Wilhelminakwartje
Muntenkenner Jacco Scheper met in zijn hand het Wilhelminakwartje © RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Wat is-ie waard?

"Dat weten wij ook niet precies. Vraag en aanbod bepalen de waarde. In de afgelopen honderddertig jaar is de munt vier keer geveild, de laatste keer voor 80.000 gulden. Hij brengt telkens meer op door de inflatie."

U fluisterde me in: een paar ton…

"Ja, hij is sowieso meer dan 300.000 euro waard. Dat is ook de minimumprijs. Maar of-ie ook 400.000, 500.000 of misschien wel een miljoen opbrengt… Dat weet ik ook niet."

Wie legt dat ervoor neer?

"Simpel: een verzamelaar met geld."
Die verzamelaars komen volgens Scheper uit binnen- en buitenland. Zo is er een Amerikaan met een indrukwekkende Nederlandse muntencollectie. Hij zou volgens Scheper best in het publiek kunnen zitten tijdens de veiling. Ook in Nederland zijn tientallen verzamelaars die het muntje dolgraag willen hebben én het geld ervoor kunnen neerleggen, weet Scheper. De Wilhelminamunt is nu trouwens ook van een topverzamelaar. Hij wil z'n collectie verkopen.
"Dit is een strijd, een titanenstrijd tussen Nederlandse en buitenlandse topverzamelaars", aldus Scheper. De kans is overigens aanwezig dat de grootste verzamelaars, soms ook bekende Nederlanders, iemand anders sturen of online bieden.
Hét Wilhelminakwartje uit 1891 komt op de veiling

Wat doe je ermee: op de kachel zetten?

"Dat is denk ik niet de eerste plaats waar ik 'm neer zou zetten. Dit hoort thuis in een topcollectie. Verzamelaars die al heel ver zijn en zeggen: 'Er is altijd een lege plek geweest in mijn boek.'"
Scheper is er honderd procent zeker van dat de munt verkocht wordt. De kans is vrij groot dat hij als toptaxateur van munten de veilingmeester zal zijn met de eer om het kwartje te mogen veilen. En dat is ook voor een ervaren veilingmeester als hij behoorlijk spannend.

Slaan de zenuwen al toe voor de veiling?

"Ja, ik moet eerlijk toegeven, bij zo'n stuk… Dit is écht bijzonder. Nu heb ik de munt alleen nog maar in mijn handen en heb ik al kippenvel."

Veiling Wilhelminakwartje

De veiling van het Wilhelminakwartje is in Heritage Auctions Europe in IJsselstein. Op meerdere veilingdagen van 13 tot en met 18 mei worden, naast deze munt, nog meer munten geveild.

Muntenkenner Jacco Scheper over zeldzame munt: 'Ik heb kippenvel'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.