Maker van Utrechtse Baliekluiver Ad Jenner (70) overleden

© RTV Utrecht
Utrecht - Kunstenaar Ad Jenner is zaterdag op 70-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Jenner is onder andere bekend van het kunstwerk de Baliekluiver op de Gaardbrug over de Oudegracht in Utrecht.
Een baliekluiver is iemand die over balies van bruggen hangt, volgens de Dikke Van Dale. Ze worden ook wel nietsnut of leegloper genoemd. Ze kijken graag toe op hoe een ander werkt, terwijl ze zelf achterover hangen.
Een bronzen baliekluiver staat sinds september 2020 naast Café de Postillon, starend naar het water van de Oudegracht. Het is een verwijzing naar de tijd waarin de Oudegracht nog een aanvoerroute was voor handelsproducten. Utrechtse mannen hingen destijds over de leuning, te kijken naar het werk dat werd verricht.

Ook muzikant en edelsmid

Jenner was niet alleen kunstenaar, maar ook edelsmid en muzikant. "Hij was heel veelzijdig", zegt journalist Jeroen Wielaert, die zich verdiepte in het leven van de Utrechter. "Het is uitzonderlijk dat iemand zich kan uiten als kunstenaar én muzikant."
Jenner volgde verschillende opleidingen. Hij begon aan de Lagere technische school (LTS), waar hij instrumenten leerde maken met fijnmetaal. Daarna ging hij naar het Artibus, waar hij zich bezig hield met monumentale vormgeving. Vervolgens stapte hij over naar de Vakschool voor Goud- en Zilversmid in Schoonhoven, om uiteindelijk op de Rietveld Academie terecht te komen.
Jenner werd geboren op 11 mei 1953. Hij overleed zaterdagochtend in een hospice in Nieuwegein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.