Brieven Mondriaan online: hoe de Amersfoorter Picasso bewonderde en zijn stempel drukte op De Stijl-beweging

© De Stijl
Amersfoort - Piet Mondriaan is niet alleen een wereldberoemd kunstenaar, de Amersfoorter kon ook goed schrijven. Ruim 1700 brieven en artikelen van zijn hand komen digitaal beschikbaar in The Mondrian Papers. Het eerste deel staat nu online.
"Het is echt een prachtig project", zegt Annegreet Kalteren, collectiebeheerder bij het Mondriaanhuis in Amersfoort. "De brieven waren tot nu toe slecht toegankelijk. Nu kan de hele wereld ze lezen."

Waarom de brieven interessant zijn

Mondriaan had een indrukwekkend netwerk aan relaties over de hele wereld. Hij schreef duizenden brieven, briefkaarten en telegrammen naar kunstenaars, musici, kunsthandelaren en critici. Ze zijn verworven door schenkingen en bruikleen.
In de brieven lees je hoe zijn oorspronkelijke realistische werk plaatsmaakte voor zijn wereldberoemde abstracte stijl. "Uit de brieven blijkt dat Mondriaan een veel prominentere rol speelde binnen de invloedrijke De Stijl-beweging dan tot nu toe werd gedacht. Daarnaast krijgen we ook een inkijk in zijn persoonlijk leven, zijn interesses en zijn manier van denken."

Mondriaan over Picasso

Ook Picasso komt in de brieven voor. Mondriaan uit zijn bewondering voor de Spaanse schilder in een brief aan kunstenaar Henk Bremmer.
Hij schrijft: "Ten slotte moet ik u nog zeggen dat ik invloed onderging door ’t zien van ’t werk van Picasso, dat ik zeer bewonder. Ik schaam mij niet van dezen invloed te spreken want ik vind ’t grooter vatbaar voor verbetering te zijn dan met een eenmaal gevonden onvolmaaktheid te vreden te blijven, en te denken dat men zoo oorspronkelijker is!
© The Mondrian Papers
Ruim driehonderd brieven zijn nu te bekijken. Dit eerste deel gaat onder meer over Mondriaans opleiding en zijn jaren in Parijs, de periode tussen 1892 en 1919.
Het is slechts het eerste deel van The Mondrian Papers, waarin uiteindelijk alle 1700 overgebleven brieven en artikelen van de hand van de schilder komen te staan. Ze worden voorzien van toelichtingen en annotaties, plus linkjes naar bijvoorbeeld kunstwerken en personen die worden genoemd.
"Als Mondriaanhuis gaan we de brieven natuurlijk ook goed bestuderen en kijken of we dit terug kunnen brengen in onze tentoonstellingen", zegt collectiebeheerder Kalteren.

Mondriaan werd op 7 maart 1872 aan de Kortegracht in Amersfoort geboren. Zijn vader was naast hoofdonderwijzer ook tekenleraar en leerde hem al vroeg tekenen.

Mondriaan was een van de leden van de invloedrijke kunststroming De Stijl. Zijn bekendste werken zijn die met de zwarte lijnen en de witte, blauwe, rode en gele vlakken. Het geboortehuis aan de Kortegracht in Amersfoort is nu een museum, het Mondriaanhuis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.