Kunstenaar JanIsDeMan maakt historische muurschildering in Wijk bij Duurstede

© Gemeente Wijk bij Duurstede
Wijk bij Duurstede - Kunstenaar Janisdeman is begonnen aan een muurschildering over de beroemde fibula van Wijk bij Duurstede. Op de plek waar de eeuwenoude mantelspeld gevonden werd, komt nu een beeltenis van het Wijkse historische sieraad.
Een uitzending van RTV Utrecht over de fibula was aanleiding voor de muurschildering. Het bleek dat weinig inwoners van wijk De Heul wisten dat de fibula in hun wijk was gevonden. De eigenaar van de woning zette daarom een burgerinitiatief op.
Met steun van verschillende fondsen en de gemeente Wijk bij Duurstede is de schildering er uiteindelijk gekomen. "Zo maken we samen het oude Dorestad weer een beetje zichtbaar. En dat met een muurschildering van een archeologische topstuk", zegt Wethouder Jeroen Brouwer.

Verstopt voor de Vikingen

De Fibula van Dorestad werd gevonden in 1969, middenin woonwijk De Heul. De vondst werd gezien als één van de belangrijkste archeologische vondsten van Europa. De kostbare speld is rond het jaar 800 gemaakt en waarschijnlijk gedragen door een hooggeplaatst persoon. Uit angst voor aanvallen van de Vikingen is het sieraad vermoedelijk verstopt in een put.
Hier heeft de archeologische schat gelegen totdat twee jongens iets zagen glinsteren in een uitgegraven waterput. Dat bleek de grote gouden fibula te zijn. Het sieraad heeft edelstenen in verschillende kleuren. Na onderzoek bleek dat de materialen en edelstenen uit verschillende werelddelen kwamen.
De originele Fibula van Dorestad ligt nu in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, maar komt door de muurschildering van JanIsDeMan weer een beetje terug op de vindplaats.
De fibula van Dorestad
De fibula van Dorestad © Rijksmuseum voor de Oudheden, Leiden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.