Glasbiënnale strijkt neer in Amersfoort

Titia met een van haar lichtkunstwerken
Titia met een van haar lichtkunstwerken © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Amersfoort - Bij het woord "glas" hebben we toch vooral de associatie met ramen, wijnglazen en vazen. Veel minder denken we aan glas als uiting van kunst. Als het aan de kunstenaars van 'Living the Glass Age' gaat dat veranderen. Dit weekend start - in navolging van steden als Parijs en Dublin - in Amersfoort de glasbiënnale waar alles draait om glas in de kunst.
Glaskunstenaar keek het vak af van haar opa: 'Hij graveerde het glas met een tandartsboor'

Paplepel

Artistiek leider Titia Felderhof kreeg het werken met glas met de paplepel ingegoten: "Mijn grootouders verzamelden glas en ze graveerden allebei", om lachend te vervolgen: "mijn grootvader trouwens gewoon met een tandartsboor, hoor!" Alle glazen in het huis van opa en oma, werden gebruikt als proef. Felderhof: "Ja, sommigen waren echt prachtig, maar het bleven voor mijn grootouders gewoon gebruiksvoorwerpen".
Ook Titia's moeder vindt haar weg in de glaskunst. Tijdens de periode dat het gezin in Canada woont, maakt ze kennis met de techniek van 'Tiffany-glas', een kunstzinnige manier van glas-in-lood maken. Toch heeft Felderhof glas lang als bijzaak gezien. "Ik heb eerst een volledige conservatoriumstudie dwarsfluit afgerond, pas daarna begon het te kriebelen. Ik wilde meer met mijn handen doen. Bij een glazenier in Baarn hielp ik de cursisten. Daardoor kwam ik in aanraking met veel verschillende technieken. Daar heb ik het vak echt goed geleerd en raakte ik gepassioneerd."

Glasvirus

Het mooiste vindt Felderhof het dat ze al haar ideeën kwijt kan in het 'platte vlak', maar anders dan door te schilderen: "Ik ben ook echt geen schilder. Bij glas zie je de transparantie, de reflectie. En ik ben net als mijn moeder en grootouders geïnfecteerd met het 'glasvirus'. Ik merk dat ik werken met glas al sinds mijn kindertijd helemaal meedraag, het zit echt in ieder vezeltje".
De glasbiënnale 'Living the Glass Age' is te bezoeken tussen 22 maart en 14 april in het Eemklooster in Amersfoort.

Dit verhaal komt uit Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is op donderdag rond 13.00 uur, daarna elk uur. Ook te zien op zaterdag vanaf 17.15.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.