Blootfoto van Francien werd met hele school gedeeld, nu gaat ze het gesprek aan met tieners

© RTV Utrecht
Vianen - Hoe krijg je een groep van vijftig pubers aan de praat over sexting en online flirten? Geen makkelijke opdracht, blijkt op het Oosterlicht College in Vianen. De eerste keer dat het woord seks valt, ontstaat direct rumoer in de klas. “Mevrouw, het is ramadan, dat mag niet!”
Ervaringsdeskundige Francien Regelink doet een dappere poging. Ze vertelt haar eigen verhaal. Toen zij 15 was (in 2002), stuurde ze en foto van haar borsten naar Kai, een jongen die ze leuk vond. Dat deed ze niet direct de eerste keer dat hij het vroeg, legt ze aan de tieners uit.
Dom of dapper? Les over sexting in de klas
Eerst hadden ze contact op school en op msn. "Een soort snapchat van vroeger." Hij vroeg het al eerder, maar toen deed ze het niet. "Maar uiteindelijk dacht ik, waarom ook niet?" Een schokgolf gaat door de klas. De pubers voelen al aan waar dit heen gaat.
Kai stuurde de foto vervolgens naar de hele school. De gevolgen waren immens. Twintig jaar geleden had niemand dit nog meegemaakt. Francien moet het allemaal zelf oplossen.

'Francien laat je tieten nog eens zien' bij Eva Jinek

Jaren later schreef Francien een boek over het voorval. Ze schuift in 2016 aan bij Eva Jinek over het boek 'Francien laat je tieten nog eens zien'. "Er werden toen vragen gesteld, dat vond ik eigenlijk niet zo chill", vertelt ze aan de klas.
Jinek vraagt: "Waarom wist je niet meer dat je zelf de foto had gestuurd, in plaats van dat hij een screenshot had gemaakt?" Ze vraagt ook of de jongen en zij het nog uitpraten. De toon rond het onderwerp was acht jaar geleden anders dan tegenwoordig, dat zie je als je het interview terugkijkt. De schuldvraag werd vaker bij het slachtoffer gelegd.

'Ik gaf je een stukje van mij'

Nu gaat Francien met haar verhaal langs middelbare scholen. Haar boodschap aan Generatie Z? “Sturen is prima, denk er goed over na. En stuur foto's die niet voor jou bedoeld zijn, niet door naar anderen.”
Bij een deel van de pubers is die boodschap al geland, bijvoorbeeld door een nieuw nummer van de Utrechtse zangeres MEAU. Maar de les vandaag laat ook zien dat het werk van Francien er voorlopig niet opzit. “Ik vind het gewoon dom, je moet het niet sturen”, zegt Tijn. Ook Samea vindt het eigen schuld, dikke bult.
Maar Fleur denkt er anders over. “Ik vind het heel dapper dat ze haar verhaal vertelt." En Zeliha vult aan. "Ik was echt in shock toen ze over zichzelf begon. Dat je dat durft!"
Francien vindt die open houding van de tieners juist mooi. "Verschillende meningen zul je altijd houden. Maar het is een open gesprek. En je zult zien, als die kinderen de klas uitlopen, denken ze erover na. En praten ze erover met elkaar. Het zet iets in gang."
Het sturen van naaktfoto’s hoort bij de seksuele ontwikkeling van deze tijd, zegt ook expertisecentrum seksualiteit Rutgers. Maar hoe ga je ermee om? Dat probeert Francien de tieners in Vianen bij te brengen. Na een uur les kletsen de meesten lekker mee. Ze doen rollenspellen, gaan zogenaamd op date met elkaar en spelen elkaars ouders als een naaktfoto is uitgelekt. Tussen het giechelen door blijft ook wat hangen.
Wat moet je doen als je een random naaktfoto krijgt? “Verwijderen!” schreeuwt de klas. Francien knikt tevreden. In elk geval een paar tieners wijzer gemaakt.

Deze week stemt de eerste kamer in met een wet seksuele misdrijven. Met deze wijziging van het Wetboek van Strafrecht wordt de strafrechtelijke aansprakelijkheid geregeld voor verschillende vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bijvoorbeeld aanranding en verkrachting, straatintimidatie en sexting. Daarin is ook opgenomen dat dat misbruik van seksueel beeldmateriaal strafbaar is.

Marijke Brouwer van Fronds Slachtofferhulp legt uit waarom zij dit een goede zaak vinden. "Slachtoffers die nu aangifte doen komen nu bijvoorbeeld bij de zedenrecherche terecht, in plaats van bij de normale politie. Bovendien kan je gratis rechtsbijstand krijgen als je slachtoffer bent van een ernstig geweldsincidentgewelds- of zedendelict. Daarnaast geeft het een stukje erkenning aan slachtoffers, als het opgenomen is in deze wet."

In de wet staat het volgende opgenomen: "je mag niet zonder toestemming van iemand foto's/video’s maken van seksuele aard. Je mag foto's van seksuele aard ook niet zonder toestemming online zetten, openbaar maken of doorsturen. Daar staat nu maximaal twee jaar gevangenisstraf op of een geldboete van maximaal 25.750 euro."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.