Wereldberoemde Robby Valentine raakte bijna blind en schreef er een nummer over

Robert in zijn oude studio in Leusden
Robert in zijn oude studio in Leusden © RTV Utrecht
Leusden - 'Why did my world disappear' zingt Robby Valentine in zijn nieuwste nummer Embrace The Unknown Zijn nieuwe nummer staat dichtbij, want het gaat over de zanger zelf. Een aantal jaren geleden verliest de Leusdense zanger bijna al zijn zicht. Hij ziet nog zo'n kleine 2 procent.
In de jaren '90 schreef hij de wereldhit Over and Over again. Daarna blijft het grote succes in Nederland uit, maar in Japan is hij nog steeds beroemd. Afgelopen maand tekende hij daar een nieuw platencontract.
Robert Kempe – zoals de muzikant echt heet – en zijn vrouw komen voor het interview speciaal naar zijn ouderlijk huis in Leusden. Zijn moeder woont daar nog en is de deur uit. Robert draagt een bril met oranje glazen en is volledig in het zwart gekleed. Zijn blonde en zwarte lange haren hangen over zijn schouders. Ondanks zijn stoere uiterlijk, maakt hij een verlegen indruk. In de hoek staat een piano. Het is de piano waarop hij zijn grote hit Over and Over again op gemaakt heeft.
In 2020 verliest Robert bijna al zijn zicht. Robert heeft glaucoom en zijn zicht gaat hard achteruit. Een glaucoom is een ziekte waarbij de oogzenuw beschadigt en afsterft. Dat zorgt ervoor dat beetje bij beetje het zichtveld wegvalt. Vanwege de dan net uitgebroken coronapandemie wordt zijn probleem niet als urgent beschouwd. "Elke keer als ik bij een dokter kwam, kreeg ik oogdruppels mee. Dat was frustrerend." De artsen blijken het niet goed in te hebben geschat en Robert raakt bijna blind.
Artikel gaat verder onder de video.
Leusdense zanger bijna blind en schreef er een nummer over
Zijn partner Marlies wijkt niet van zijn zijde. Terwijl ze samen door de plakboeken van vroeger bladeren, hebben ze het over de oude optredens voor het grote succes. In Amersfoort, Zeist en Leusden. Zij leest voor wat er in staat en Robert vult het haarfijn aan met zijn herinneringen. Op een van de bladzijdes staat een kleine zwart wit foto met bijschrift. "Dat is de eerste keer dat ik optrad", vertelt hij daarover." Als kleine jongen voor Sinterklaas."
Optreden
Zijn zichtverlies heeft veel veranderd, vertelt hij. "De liefde en passie voor muziek is meer geworden. Mijn zicht ben ik verloren, maar het maken van muziek, mijn passie is overgebleven. Dat zit zo ontzettend diep", vertelt hij van achter de piano.
Hij speelt wat klassieke riedeltjes, nog van zijn pianolessen. Zijn vingers zweven vliegensvlug over de witte toetsen. "Niet eens heel vals", beoordeelt hij de piano. Als hij wil beginnen met zijn nummers spelen, waarschuwt hij nog: "Ik kan niet zo goed zingen hoor. Afgelopen keren met optreden heb ik te hard geschreeuwd."
Dat Robert nog maar zo'n 2 procent ziet, weerhoudt hem er dus niet van om op te treden. Het enige wat 'ie nu niet meer doet is het publiek in springen, lacht Marlies. Een paar weken geleden trad hij op in 'zijn' Leusden. "Het was zo speciaal om in 033 te zingen. In m'n hometown en allemaal bekenden die kwamen kijken."
Symboliek
Zijn nieuwe nummer gaat over het breken met de wereld die er was en het omarmen van hoe de wereld nu is. "Normaal gesproken doe ik langer over een nummer schrijven, maar dit ging echt vanzelf." Het nummer zit vol met persoonlijke gevoelens en ervaringen. "Ik zing: I should have been a father, like my father was to me. Mijn vader was geweldig, hij nam me overal mee naartoe en bracht me overal heen. Dat kan ik niet meer voor mijn dochter doen."
Die symboliek over het achterlaten van het verleden, komt ook terug in de videoclip. Foto's van vroeger branden af. Die tijd is voorbij. "Ik vind het zo mooi gemaakt", zegt Marlies over de video. "Ik moest de eerste keren toen ik de video zag huilen."
Eigenlijk is het nummer te lang om te draaien om de radio, vertelt de artiest. Het nummer duurt zeven minuten. "Het valt ook niet in te korten, het is ook niet bedacht als commercieel iets." Ondanks de onorthodoxe lengte wordt het wel af toe gedraaid op landelijke radio en mocht hij het zelfs live optreden. Ook regionale zenders draaien het even goed. "Dat het zo goed wordt opgepakt, is echt geweldig. Dat had ik niet verwacht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.