Vier oude muziekrotten van Bres maken album over gemis : 'Het gaat van heel serieus tot grappig'

Bres tijdens de repetitie
Bres tijdens de repetitie © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Zeist - Een verlangen naar andere tijden, naar iemand die er niet meer is of een plek die verdwijnt. Gemis heeft vele kanten. Het nieuwe album van de band Bres staat vol met liedjes over verlangen, eenzaamheid en gemis. "Dus ook over iemand die naar een reünie van school gaat en degene waar hij voor komt die is er niet. Dat is ook het geval van gemis. Aldus Herman van Tongerloo, tekstschrijver, zanger en muzikant.
Vier oude muziekrotten maken album over gemis
De vier mannen die samen Bres vormen zijn oude rotten in het vak. In de jaren ‘80 speelden ze in bekende Utrechtse bands. Han Bavinck was gitarist bij Superjones, Jan van de Berg speelde in Braak, Hans Boosman drumde bij het Goede Doel en Herman van Tongerloo zat in Spoorloos. Gemis zorgde ervoor dat ze bij elkaar kwamen. Herman: "Soms kan je wat doen aan het gemis, zoals in een bandje willen spelen. We hebben allemaal ons verleden en als je dan verlangt om het verleden terug te halen dan is niet zo heel moeilijk op deze manier."
Herman schrijft de teksten voor Bres. Die gaan vaak over persoonlijke thema's, zoals het gemis van zijn moeder. Tijdens het lied dat hij daar over schreef, speelt hij op een bijzondere saxofoon. "Mijn moeder is heel oud geworden, dik in de 90, en ze werd steeds leuker naarmate ze ouder werd. De saxofoon waar ik op speel is uit 1924, het geboortejaar van mijn moeder. Met deze saxofoon haal ik toch die tijd in het geluid terug, dat vind ik altijd heel leuk."
Bres speelt op diverse plekken in de stad Utrecht: 11 april bij Zimihc Stefanus, 14 april bij Podium Oost, 21 april In de Drie Kronen, 16 mei in het Werftheater en 24 mei in De Nieuwe Juffer. Buiten de stad Utrecht 28 september in de Schalm de Meern en 15 november bij Theater Idea in Soest,

Dit verhaal komt uit Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is op donderdag rond 13.00 uur, daarna elk uur. Ook te zien op zaterdag vanaf 17.15.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.