Inwoners over de katten-avondklok: 'Die van mij gaat dan alleen maar miauwen'

© RTV Utrecht
Houten - Veel inwoners dachten bijna dat het een 1-aprilgrap was. Maar de gemeente Houten verzekert: dat is het echt niet. Toch denken veel Houtenaren dat de oproep om katten tijdens het broedseizoen binnen te houden, niet zo makkelijk zal gaan. "Ik kan me voorstellen dat de mijne dan 's nachts alleen maar 'miauw, miauw, miauw' gaat doen."
Er wordt een beetje gegrinnikt in winkelcentrum het Rond. "Die van mij bínnen houden? No way dat-ie dat doet", lacht een mevrouw. "Dan heb ik maandenlang een boze kat, vrees ik."
Bijna iedereen heeft ondertussen wel over de katten-avondklok gehoord. Oftewel: tussen 15 april en 15 juni worden Houtenaren opgeroepen om hun kat 's nachts binnen te houden. "Om de weidevogels te beschermen", legt wethouder Wouter van den Berg uit. "Ik snap dat mensen dachten dat het een grapje was, maar we moeten vogels echt proberen niet te storen."

Geen handhaving

De wethouder – die zelf overigens geen katten heeft – zegt er wel bij dat het bij een oproep blijft. Er zal dus geen handhaver nachtelijke rondes gaan lopen om katten te spotten. "Het is iets vrijwilligs. Wel is het zo dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor het beschermen van beschermde diersoorten."
Van den Berg doelt erop dat het niet zo goed gaat met weidevogels, zoals de grutto, kievit en tureluur. "Dat is een landelijk probleem, dat weet ik ook. Al hopen we in Houten een steentje bij te dragen door inwoners er op te attenderen op te letten."

'We zijn een groene gemeente'

Deskundigen twijfelen alleen wél of zo'n oproep gaat werken. Volgens de experts zijn het vaak niet de huiskatten, maar juist de verwilderde katten die verantwoordelijk zijn voor het opeten van weidevogeleieren. Inwoners zijn ook sceptisch. "Ik denk niet dat veel mensen zich hieraan gaan houden", zegt een dame. "Als je kat eraan is gewend om lekker naar buiten te gaan, zal dat ook lastig gaan."
Een andere man vertelt dat hij onlangs nog een spreeuw uit 'het bekkie' van een kat heeft gered. En weer een ander weet dat er in Houten 'nogal veel' katten zijn die een potentieel gevaar kunnen vormen voor die vogels. "Als ik 's nachts ga plassen, hoor ik superveel gemiauw."
Hoe dan ook: de wethouder hoopt dat inwoners in elk geval een poging gaan wagen. "Anders gaan sommige vogels misschien wel uitsterven, hè", aldus een jongetje op het Rond. "En dat willen we niet." Een oudere dame begint niet veel later te knikken. "We zijn een groene gemeente. Volgens mij moet je gewoon de deur dichtdoen. Da's niet zo moeilijk, toch?"
Katten-avondklok een goed idee? Inwoners twijfelen of het werkt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.