Circus Chabot trekt door Utrecht: 'We zijn het liefst altijd samen'

© RTV Utrecht
Utrecht - De familie Chabot is op Boekenweek-tournee met hun boek de Gezinsverpakking. Vandaag staat een signeersessie in boekwinkel Broese in Utrecht op de agenda. De familie reist tijdens de Boekenweek het hele land door en zit 24/7 op elkaars lip. Uitgepraat raken? Dat kennen ze niet. "We kunnen geen genoeg van elkaar krijgen."
Terwijl de familie Chabot afscheid neemt en met grote stappen naar de uitgang loopt, zien ze op de balie een bak met Radio M-brillendoekjes. "Wauw, dat is zo handig. Dankjewel, die neem ik mee," zegt Splinter. Enthousiast praat de familie over brillendoekjes en pakt om de beurt een doekje.

Auto's met afbeelding hond Bril

Van mijlen ver hoor je ze aankomen. Lachend, kletsend en grappend. Naast het geluid dat ze produceren kan je ze letterlijk niet over het hoofd zien. De familie Chabot bestaat uit de vier zoons Sebastiaan, Maurits, Splinter en Storm, allemaal van minimaal twee meter en vader Bart, de schrijver en moeder Yolanda, de hoeder van het gezin.
Vandaag is het gezin ter ere van hun Boekenweekgeschenk 'Gezinsverpakking' te gast in het radioprogramma AanTafel bij Conny Kraaijeveld. Voor het eerst is het Boekenweekgeschenk geschreven door een heel gezin. Na een lunch in de kantine, gaan ze met speciale Boekenweekauto's met afbeelding van hond Bril naar de signeersessie in boekwinkel Broese.

'Moet je poepen?'

In op maat gemaakte pakken wachten ze onderuitgezakt op de bank voor hun radiodebuut bij Radio M. "Waar is de wc?" Vraagt Sebastiaan. "Moet je weer poepen?", reageert broertje Maurits snel.
Vader Bart Chabot leunt wippend van de ene naar de andere voet tegen de muur. "Twee cappuccino graag, die heb ik wel nodig." Het is een vermoeiende week. Vanaf vrijdagavond heeft het gezin meerdere optredens en signeersessies per dag en reizen ze het land door ter promotie van hun boek. Vooral voor Storm, de jongste en moeder Yolanda is het wennen. Voor hen was de Gezinsverpakking hun schrijfdebuut.
"Wil je niet even zitten, mama?" Haar zoons omschrijven Yolanda als de ruggengraat van het gezin. "Net als in het boek, is zij de lijm. Presentator Conny Kraaijeveld komt alvast gedag zeggen en vertelt dat ze moest huilen bij het boek. "Ach nee, dat is zo lief", reageren de Chabots in koor. Ook Yolanda moest huilen toen ze bij een optreden een stukje moest voorlezen, vertelt ze. "Maar mama, je deed dat ook zo goed. Super mooi," zegt Splinter.
De uitzending is begonnen. Tussen de livemomenten door praat en lacht de familie hard en veel. Dan kondigt presentator Conny het lievelingslied van Yolanda aan, 'Blue Moon' van Elvis. "Vorig jaar gingen we voor mama's verjaardag met z'n allen in oranje pyjamaatjes dit lied voor jou zingen, mama," vertelt Splinter. Als de radio aangaat in de studio schreeuwen ze: "Harder, harder, harder". Daar gaan ze: "Blueee mooon", meer woorden uit de tekst kennen ze niet, maar met grote uithalen zingen ze mee.
Kijk even naar de baas
Yolanda Chabot
Tijdens de radioreclame maakt Yolanda een foto. "Kijk eens even naar de baas." Splinter tegen zijn moeder: "Je bent prachtig, koninginnetje." Yolanda pakt hem plagend in zijn nek en kust hem op zijn wang.
Bart Chabot houdt zich rustig, geeft zijn zoons de ruimte om te praten. Jongste zoon Storm zit tijdens het interview naast Bart en geeft hem af en toe een knipoog. "Goed gedaan, papa," zegt hij na de voordracht van Barts gedicht.
"Ik doe dit al veertig jaar, ik zou gek zijn als ik nu nog ellebogend om de aandacht zou vragen. Als ik het ook aan mijn zoons en vrouw kan geven." In de ogen van Bart verschijnt een twinkeling als hij vertelt hoe trots hij is: "Dit is uniek om met z'n allen een boek te schrijven." Als het interview klaar is, wordt iedereen van de techniek tot de redacteuren uitgebreid bedankt. "Dankjewel. Het was super."
CPNB-directeur Eveline Aendekerk is blij met de Chabots als ambassadeur van de Boekenweek. "Ze zijn zo lief, leuk en oprecht geïnteresseerd. Ze geven iedereen een fijn gevoel. Deze familie zijn de perfecte mensen om de boodschap van de Boekenweek te brengen. "

'Stilte tijdens het eten'

Tussen het radio-optreden en de signeersessie lunchen de Chabots in de kantine. Op tafel liggen twee dienbladen met broodjes verpakt in plastic, geen beloofde kroketten. Yolanda en Maurits dekken de tafel. Splinter informeert of de chauffeurs wel zijn uitgenodigd op mee te eten. En Bart vraagt wie een broodje wil delen.
"Eten is het enige moment dat we stil zijn", zegt Yolanda terwijl iedereen druk door elkaar praat. "We vinden het heerlijk om samen te eten, ons ontbijt loopt meestal uit tot een lunch."
De voorverpakte kantinebroodjes met koude gegrilde aubergine en oude kaas vallen in de smaak. "Jeetje wat een lekkere broodjes, heerlijk zeg, dankjewel!" Dan gaat het gesprek over de rest van de week. Morgen via Hilversum naar Roermond en weer terug naar Den Haag. Er worden kaartjes voor een lezing in De Bilt geregeld voor familieleden. "Hoi schat, ja is goed schat. Doeg, lieverd." Sebastiaan hangt de telefoon op en vraagt of er nog een kaartje voor zijn vriendin is.
"Moeten we het niet even opruimen?" Voordat ze naar hun uitverkochte signeersessie in Broese gaan stapelen Maurits en Storm nog snel alle dienblaadjes op.
En na deze drukke intense week samen? Gaat de familie Chabot een week met z'n zessen naar een huis in België. "We kunnen geen genoeg van elkaar krijgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.