Componist en pianist Laurens van Rooyen (88) plotseling overleden

© RTV Utrecht / Sibel Önemli
Breukelen - De Utrechtse componist en pianist Laurens van Rooyen is gisteren op 88-jarige leeftijd in zijn woning in Breukelen overleden. Dat meldt de voorzitter van zijn management, de Stichting Imaginary Landscapes, mede namens de familie van Van Rooyen. De componist is "onverwacht" overleden, zegt de stichting in een verklaring.
Van Rooyen zou vanavond nog spelen op een benefietconcert voor de Bachschool in Soest. Dat concert gaat op aandringen van het management van Van Rooyen gewoon door, zegt de voorzitter van de Bachschool, Henk van Esch. "Onze eerste reactie was, laten we het maar afblazen, maar daar was geen sprake van, zeiden ze." Pianist Harrie Herfst neemt het nu over.
Bij de Bachschool hoorden ze het droevige nieuws gisteravond al, maar de jonge orkestleden weten het nog niet. Die worden vandaag op de hoogte gesteld. "We zijn totaal verbijsterd", zegt Van Esch. "We hebben van de week nog geoefend met Laurens. Ontzettend triest. Onze gedachten gaan uit naar de achterblijvers."

Tientallen optredens

Laurens Johannes van Rooyen werd geboren in Utrecht en na het gymnasium studeerde hij er ook aan het conservatorium, waar hij medestudent Herman van Veen ontmoette. In 1966 richtten ze samen het Harlekijn Muziektheater op, waar ze optraden met zelfgecomponeerde liedjes.
Van Veen deelde op Instagram vandaag een bericht bij een foto van zijn vriend. Daarin haalt hij zijn jubileumvoorstelling van 12 januari van dit jaar aan. "Zag Laurens nog op ons feestje in Carré. 12 januari stond hij naast mij met een roos en de mensen klapten om meer dan zestig jaar vriendschap. Wist toen nog niet dat ik hem voor het laatst in mijn armen had. Vriend, collega zei ik toen, waarna hij fluisterde meer dan dat".
Van Rooyen componeerde vele pianostukken en schreef ook muziek voor films, zoals Een vrouw als Eva (1979), Lieve jongens (1980), Een vlucht regenwulpen (1981) en Eline Vere (1991). Hij bracht tientallen albums uit. Zijn bekendste nummers zijn Just a Simple Lovesong en Imaginary Landscapes, waarmee hij ook internationaal furore maakte.
Ook vormde hij met onder anderen pianist Louis van Dijk en Pieter van Vollenhoven het gezelschap Gevleugelde Vrienden, met wie hij meer dan 45 keer optrad.
De afgelopen jaren gaf Van Rooyen vooral concerten op speciale evenementen, in theaters of in kastelen. Zo gaf hij elk jaar een serie zomerconcerten aan de Vecht in het Koetshuis op het landgoed de Zadelhoff in Breukelen. Komende zomer zou de 23e editie van de concertreeks plaatsvinden, staat op zijn website.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.