Dartsters willen niet met transvrouw spelen en stappen uit Nederlands vrouwenteam

Aileen de Graaf
Aileen de Graaf © ANP
Nieuwegein - Aileen de Graaf uit Bunschoten is tegelijk met Anca Zijlstra uit het Nederlandse dartteam gestapt. Zij weigeren daar samen te spelen met transvrouw Noa-Lynn van Leuven.
Haar deelname aan toernooien voor vrouwen stuit op verzet. Zijlstra verloor zaterdag van de 27-jarige Van Leuven, die tien jaar geleden een transitietraject begon en sindsdien als vrouw door het leven gaat. Na de wedstrijd meldde Zijlstra op Facebook dat ze zich terugtrekt uit het Nederlands team. Ook legt ze haar functie bij de Nederlandse Darts Bond in Nieuwegein neer.
Ze schrijft: "Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands Team uit te komen, omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam, is het tijd om te gaan. Ik heb geprobeerd dit te accepteren maar ik kan dit niet goedkeuren of goedpraten. Ik vind dat er bij sport er sprake moet zijn van een gelijkwaardig en eerlijk speelveld."
Teamgenote en nummer twee van de wereld Aileen de Graaf sloot zich daarbij aan. In een reactie op het bericht zei ze ook te stoppen met het Nederlands team. "Als iemand zich niet fijn voelt in het lichaam waar hij of zij in geboren is, dan gun ik het iedereen om dit te veranderen en gelukkig te zijn. Ik vind het alleen niet terecht dat een biologische man bij de vrouwen mee gooit of andersom, het is of gemixt of niet", aldus De Graaf.

Nederlandse Darts Bond

De Nederlandse Darts Bond was op zondag niet bereikbaar voor een reactie. Wel plaatste de bond drie dagen geleden al een bericht op de site dat de NDP "staat voor een dartsport waar iedereen zich thuis voelt en iedereen mee kan doen." De aanleiding voor het bericht waren "discriminerende berichten" op de social mediakanalen van de bond. Paul Engelbertink, directeur van Nederlandse dartbond, liet aan de NOS wel weten dat de bond maandagmiddag met een reactie zal komen.
Van Leuven liet bij dezelfde NOS weten dat de ontstane ophef haar veel energie heeft gekost. "Ik heb niet echt de behoefte om er verder op in te gaan. Dit is hun keuze geweest en niet de mijne. Het enige jammere aan deze kwestie vind ik dat heel veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.