Zeist deels op slot vanwege The Passion, dit kan je verwachten

Het kenmerkende witte kruis van The Passion bij het gemeentehuis in Zeist.
Het kenmerkende witte kruis van The Passion bij het gemeentehuis in Zeist. © ANP
Zeist - Zeist is komende donderdag het decor van het Bijbelse tv-spektakel The Passion. Door de 14e editie van het evenement is de gemeente voor een groot deel afgesloten voor verkeer. Dit kan je verwachten.

Op de dag zelf

Het podium van The Passion staat in het centrum van Zeist, op de kruising van de Dorpsstraat met Het Rond. Iedereen is vanaf 18.30 uur welkom, het evenement begint om 20.30 uur. Vanaf 17.00 uur wordt het evenemententerrein afgesloten voor fietsers en voetgangers.

Laat de auto staan

Het belooft druk te worden. Neem de fiets, kom lopend of reis met het openbaar vervoer.
Kom je toch met de auto? Gebruik dan de P+R (Parkeren en Reizen) bij station Driebergen-Zeist. Vanaf daar rijden gratis pendelbussen van 17.00 tot 23.30 uur. Vanaf de uitstaphalte wordt de looproute met borden aangegeven.
Kom je met het openbaar vervoer? Bekijk dan eerst de reisplanner op 9292 of NS Reisplanner. Als je de fiets neemt, parkeer dan in de tijdelijke fietsenstalling aan de Kerkweg, adviseert de gemeente.

Wegafsluitingen

Meerdere straten rond het podium zijn niet toegankelijk:
- De Dorpsstraat, vanaf de kruising Driebergseweg-Laan van Beek en Royen
- Het Rond
- De Slotlaan is tot aan het Rond vanaf 16.00 uur afgesloten
- De Slotlaan is richting het busstation vanaf 16.00 uur afgesloten
- De 2e Hogeweg is tot aan de Choisyweg dicht vanaf 16.00 uur
- De Kerkweg is afgesloten aan de zijde van de 1e Hogeweg vanaf 16.00 uur
Het parkeerterrein aan de Kerkweg wordt donderdag vanaf 10.00 uur omgebouwd tot tijdelijke fietsenstalling. Parkeergarage Figi is tot 16.00 uur open. Daarna is deze gereserveerd voor de productiemaatschappij.

Winkels Slotlaan

Winkels op de Slotlaan blijven bereikbaar voor fietsers en voetgangers, laat de gemeente weten. Ondernemers wordt wel aangeraden om het bevoorraden niet op donderdag te plannen.
Voor de bewoners van de Jufferstraat, Herenlaan en Nooitgedacht geldt dat hun woning bereikbaar blijft. Wel verandert de rijrichting van Nooitgedacht. De straat is bereikbaar vanaf de 2e Hogeweg. Verkeer kan doorrijden tot aan de Jufferstraat, rechtsaf slaan en zo de Herenlaan in, om vervolgens via Nooitgedacht de straat weer te verlaten.

Omleiding tot en met 2 april

Vanwege de op- en afbouw is er een omleidingsroute tot en met 2 april.
Verkeer vanuit Driebergen richting de Utrechtseweg of De Bilt moet een andere weg nemen. Je wordt omgeleid vanaf het kruispunt Driebergseweg-Dorpsstraat-Laan van Beek en Rooyen, via de Woudenbergseweg en Krakelingweg. De route is met borden aangegeven.
Autoverkeer over de Lageweg richting Driebergen wordt geleid over de (huidige) busbaan. De andere weghelft van de Lageweg (richting Utrechtseweg) wordt alléén gebruikt door openbaar vervoer (bus).
De bushalte aan de 1e Dorpsstraat wordt verplaatst naar de Lageweg. Bus 74 rijdt niet over de Waterigeweg en een deel van de Weteringlaan, maar via de Griftlaan in Zeist-West.
Na afloop van The Passion begint donderdagavond meteen het afbouwen van het podium en terrein. De hekken die de 1e Hogeweg, 2e Hogeweg en de Slotlaan afsluiten worden tussen 23.00 en 00.00 uur weggehaald. De Dorpstraat blijft tot en met 2 april afgesloten.
Op 3 april zal de situatie weer terug zijn naar normaal.
Wegafsluitingen en omleidingen.
Wegafsluitingen en omleidingen. © Gemeente Zeist

Bereikbaarheid parkeergarages

Tot en met donderdag is de Dorpsstraat afgesloten vanaf de kruising Driebergseweg–Laan van Beek en Royen. De parkeergarage van het gemeentehuis is tot zondag 31 maart 8.00 uur alleen bereikbaar voor bewoners. Parkeergarage Figi is in deze periode wel toegankelijk voor bezoekers.
Parkeerterrein de Brouwerij is deels gereserveerd voor voertuigen van de productie van het tv-evenement. "Er zullen een aantal vrachtwagens staan. Houd er rekening mee dat er minder plek beschikbaar is. De plekken waar laadpalen staan blijven beschikbaar", laat de gemeente weten.

Blinden en slechtzienden

Samen met KRO-NCRV maakt het Bartiméus Fonds The Passion toegankelijk voor iedereen die blind of slechtziend is. Toeschouwers met een visuele beperking kunnen het evenement volgen met audiodescriptie, zowel op locatie als via NPO Radio 2 door KRO-NCRV dj Emmely de Wilt.
Audiodescriptie vertelt tussen de dialogen en liedjes door wat er te zien is. Hierdoor kan iedereen die blind of slechtziend is goed volgen wat er op het podium en tijdens de live-uitzending is te zien.

The Passion is de muzikale paasvertelling van KRO-NCRV over het lijden en sterven van Jezus Christus. Het wordt sinds 2011 jaarlijks op Witte Donderdag wordt gehouden, steeds in een andere stad. Eerder was in onze regio Amersfoort gastheer van het evenement.

De hoofdrollen worden dit jaar vervuld door William Spaaij (Jezus), Angela Schijf (Maria), Matteo van der Grijn (Petrus), Keizer (Judas) en Gaia Aikman (Maria Magdalena), Robbert Rodenburg (ongelovige Tomas) en Anita Witzier (verslaggever). Schrijver Kluun (Raymond van de Klundert) is de verteller.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.