Bond betreurt vertrek dartsters, maar 'iedereen moet zich welkom voelen'

Noa-Lynn van Leuven
Noa-Lynn van Leuven © ANP
Nieuwegein - De Nederlandse Darts Bond (NDB) in Nieuwegein heeft vandaag gereageerd op het vertrek van twee dartsters uit het nationale team. De bond zegt het vertrek van Aileen de Graaf uit Bunschoten en Anca Zijlstra (uit Heerlen) te betreuren. Ze weigeren samen te spelen met transvrouw Noa-Lynn van Leuven.
"We begrijpen dat mensen hier verschillende meningen over kunnen hebben, maar wij volgen hiermee de regels en richtlijnen die zijn opgesteld", schrijft de bond in een verklaring op zijn website. Volgens de vertrekkende vrouwen was er door Van Leuven geen gelijkwaardig en eerlijk speelveld, omdat "een biologische man meespeelt".
De NDB zegt "te staan voor een dartsport waarin iedereen zich thuis voelt en iedereen mee kan doen". "We vinden het belangrijk dat 100 procent van de mensen zich welkom voelt bij de NDB in een sociaal veilige, gezonde en inclusieve sportomgeving. Het maakt daarin niet uit wat je afkomst, politieke voorkeur, geslacht, seksuele geaardheid, ras of religie is", aldus de bond.

Energie gekost

Van Leuven liet eerder aan de NOS weten dat de ontstane ophef haar veel energie heeft gekost. "Ik heb niet echt de behoefte om er verder op in te gaan. Dit is hun keuze geweest en niet de mijne. Het enige jammere aan deze kwestie vind ik dat heel veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.