Rechter zet streep door bezwaren zonneveld in Groenekan: 'Procedure was zorgvuldig'

Een voorbeeld van een zonneveld
Een voorbeeld van een zonneveld © Pixabay
Groenekan - De aanleg van zo'n 24 voetbalvelden aan zonnepanelen in Groenekan is weer een stukje dichterbij. Omwonenden waren naar de bestuursrechter gestapt omdat ze het zonneveld tussen de A27 en het dorp niet willen, maar de rechter oordeelt nu dat het bezwaar van de buurt ongegrond is.
Omwonenden vrezen voor geluidsoverlast van de zonneweide bij hun achtertuin. Daarnaast maken ze zich zorgen over hun uitzicht en de weerkaatsing van het licht. "Ik zou wel graag buiten in mijn tuin willen blijven zitten", verduidelijkte één van de omwonenden eerder in de rechtbank. Daarnaast maakte de buurt bezwaar tegen de inspraakprocedure, die zou niet zorgvuldig zijn verlopen. Ook stellen zij dat er allerlei gebreken kleven aan de omgevingsvergunning.

100 meter afstand

De rechtbank geeft de omwonenden geen gelijk. Volgens de rechter mag gemeente De Bilt, waar Groenekan onder valt, een vergunning geven voor de aanleg van het zonneveld. "Het college heeft goed uitgelegd waarom er gebruik is gemaakt van de bevoegdheid om af te wijken van het bestemmingsplan. Er is geen sprake van strijd met het rijks- of gemeentelijk beleid. De gevolgde procedure is zorgvuldig geweest. De afstand tussen de percelen van de omwonenden die het meest dichtbij liggen en de geluidsobjecten, zoals transformatoren en omvormers, is bijna 100 meter en voldoet daarmee aan de richtafstand van minimaal 50 meter."
Gemeente De Bilt reageert verheugd op de uitspraak van de rechtbank. "We hebben het op de juiste manier aangepakt, zegt de rechter dus. Het opwekken van duurzame energie is van groot maatschappelijk belang. En we willen natuurlijk dat omwonenden er zo min mogelijk last van hebben, daarom volgen we strikte procedures met betrekking tot bijvoorbeeld geluids- en zichthinder. Ik zie in de uitspraak van de rechter dan ook een bevestiging dat we het op een goede manier doen. Nu is het aan de exploitant om de volgende stappen te zetten", laat de gemeente via een woordvoerder weten.

Platte schijfhoren

Een ander bezwaar van de omwonenden tegen het zonneveld was het gebrekkige onderzoek naar de aanwezige dieren in het gebied: dassen en platte schijfhoren, een soort waterslakken. De rechtbank vindt niet dat de gemeente bij de beoordeling van de vergunningsaanvraag onderzoek hadden moeten doen. "De platte schijfhoren zijn niet aangetroffen, maar verder onderzoek was wel nodig. De onderzoeksplicht van het college strekt naar het oordeel van de rechtbank niet zo ver dat de aanvraag (van de vergunning voor het zonneveld) had aangehouden moeten worden totdat het aanvullend onderzoek was afgerond."
Het is nog onbekend of de omwonenden in beroep gaan tegen de uitspraak van de bestuursrechter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.