Bunschotense dartster schrikt van reactie na trans-rel

Aileen de Graaf.
Aileen de Graaf. © ANP
Bunschoten-Spakenburg - Dartster Aileen de Graaf uit Bunschoten is geschrokken van de felle reacties op haar besluit en dat van teamgenote Anca Zijlstra om uit het nationale team te stappen. Dat schrijft ze in een uitgebreide reactie op Facebook. De darters willen niet met transvrouw Noa-Lynn Van Leuven spelen vanwege oneerlijke concurrentie.
"Hoe er nu over Noa wordt gesproken, dat gun je niemand." De Graaf benadrukt dat ze niets tegen transgenders heeft en dat Van Leuven niets verkeerds doet, want ze houdt zich aan de regel. Maar ze is het niet met die regel eens.
Sinds er een transgender vrouw meedoet aan de Nederlandse ranking spreekt ze zich uit, zegt de Graaf. "Noa vond het juist fijn dat ik hier eerlijk over was naar haar en dit niet achter haar rug deed." Anderen nemen het haar wel kwalijk, schrijft De Graaf. "Dat knaagde altijd al aan mij omdat het tegen mijn gevoel in gaat. Vandaar heb de beslissing genomen om toch uit het team te stappen en mijn reden kenbaar te maken."

'Vergeet niet dat dartvrouwen hebben moeten vechten'

De discussie speelt bij meerdere sporten en er zijn onderzoeken die aantonen dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen in het darten, schrijft van Leuven. "Vergeet ook niet dat er een hele hoop dartvrouwen de afgelopen tientallen jaren ook hebben moeten vechten om überhaupt het vrouwen darts op de kaart te zetten, met het verschil tussen mannen en vrouwen."
Dat er een verschil is, weerspreekt belangenorganisatie Transgender Netwerk. "Transvrouwen uitsluiten maakt sport niet eerlijker. Er zijn geen wetenschappelijke feiten over de sportprestaties van transgender vrouwen in de topsport die uitsluiting rechtvaardigen." Het uitsluiten van transgender vrouwen vanwege zogenaamd voordeel is dan ook discriminatie, vindt de organisatie. "Wij roepen sportbonden op om transsporters te steunen en discriminatie te bestrijden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.