Ontdekking dierenambulance krijgt landelijk vervolg: 'Kan verschil maken tussen leven en dood'

Dierenambulance De Ronde Venen / Amstelland
Dierenambulance De Ronde Venen / Amstelland © RTV Utrecht | Fenne van Loon
De Ronde Venen - Een ontdekking van dierenambulance Ronde Venen krijgt een landelijke pilot. De NVWA gaat sneltesten voor influenza inzetten bij pluimveehouderijen. De test kan naast griep bij mensen ook vogelgriep vaststellen.
Volgens Miriam Bosman van dierenambulance De Ronde Venen is dat winst, omdat dierenambulances al jaren te maken hebben met zieke en dode wilde vogels met vogelgriepsymptomen.
"In de coronaperiode werd de vogelgriep ook heel heftig. Iedere vogel die vogelgriepverschijnselen had, werd geëuthanaseerd omdat er geen risico genomen kon worden", zegt Bosman. "Er zullen ongetwijfeld dieren tussen zitten die geen vogelgriep hebben gehad, maar toch geëuthanaseerd zijn. Ik moest machteloos toekijken hoe dieren werden ingeslapen."
Bosman en haar collega’s waren verbaasd dat zowel corona als vogelgriep explodeerden. "Uiteindelijk heb ik dus coronatesten gedaan op overleden vogels, dat sloeg natuurlijk niet aan. De voorzitter van de dierenambulance heeft een biomedische achtergrond, zij is verder de literatuur ingedoken." De voorzitter bedacht dat influenzatesten, die ook worden gebruikt bij mensen, geprobeerd moesten worden. "Ik testte tientallen vogels en liet stichting Dierenlot meekijken. Je hebt iemand nodig die er objectief in staat."

Meest gevoelige sneltest

Zodra Bosman een vogel had getest, stuurde ze de resultaten door naar stichting DierenLot. Vervolgens werd het dier naar Dutch Wildlife Health Center (DWHC) in Utrecht gebracht. "Al mijn eigen bevindingen kwamen toen overeen met de officiële uitslagen. Toen ben ik deze test onder de aandacht gaan brengen bij de overheid en bij andere dierenambulances. Je doet het immers in het belang van het dier, want zo’n test kan het verschil maken tussen leven en dood.”
De Wageningen Universiteit deed vorig jaar onderzoek naar het gebruik van sneltesten als diagnosemiddel bij vogelgriep. Uit het onderzoek blijkt dat deze sneltest, naast de goedkoopste optie, ook de meest gevoelige sneltest is om vogelgriep te detecteren.
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat verder onderzoek doen naar de toepasbaarheid van sneltesten, laat minister Piet Adema weten. De pilot bij pluimveehouderijen is daar een onderdeel van.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.