Een van de beste paasstollen van het land komt uit Werkhoven: 'Mensen komen van heinde en verre'

Bakkers Sjaak (l) en Berry (r) Doeleman
Bakkers Sjaak (l) en Berry (r) Doeleman © RTV Utrecht
Werkhoven - In sneltreinvaart rollen de bakkers van Echte Bakker Sjaak Doeleman uit Werkhoven het spijs tussen het paasdeeg. Daarna alles laten rijzen en dan de oven in. Niet alleen de inwoners van Werkhoven kunnen de smaak waarderen. Deze maand werd de paasstol uit Werkhoven tweede van Nederland.
Jarenlang lukte het Sjaak (65) en Berry (36) Doeleman niet om prijzen te pakken in de paasstollencompetitie. Wat vader en zoon ook probeerden, het wilde niet lukken. En dat terwijl zij met hun amandelstaaf wél vele prijzen binnensleepten. Het succes bleek 'm te zitten in de details: met een kleine aanpassing wisten de bakkers "meer ontspanning" in het deeg te krijgen, waardoor de stol met sprongen vooruitging. Om de concurrentie niet wijzer te maken blijft het detail geheim.

Omrijden

Het veroveren van de tweede plek zorgt voor nog meer paasdrukte. Uit heel de regio rijden mensen om, naar de bakkerij in Werkhoven of de winkels in Cothen, Houten en Odijk. "Van Amersfoort tot over het water bij Tiel", vertelt Berry. Ook daarbuiten groeit zijn naam. De familie van zijn vriendin uit het zuiden van het land moest eerst niets weten van paasstollen. Tegenwoordig wordt zij gebeld of ze er niet een paar kan meenemen naar het paasontbijt.
Als een geoliede machine bereiden zijn bakkers op de vrijdagochtend voor het paasweekend de stollen. Het deeg wordt gemaakt en gedraaid. Een vleugje rum en rozijnen en hazelnoten worden toegevoegd. Als het deeg klaar is, draaien de bakkers een grote staaf amandelspijs erin. Na een tijd in de rijskast en in de oven is het brood klaar om verkocht te worden. Het maken van een paasstol duurt gemiddeld drie uur.

Supermarkt

Door alle tijd en verse ingrediënten is een stol van de bakkerij een stuk duurder dan een stol van de supermarkt. Voor 14,45 euro liggen ze bij de bakker in de schappen. Laatst kocht Berry bij de Albert Heijn een stol voor 3,99 euro, om te kijken wat er allemaal inzit. "Wij hebben voor dat geld net de ingrediënten."
Volgens de bakker is naast de smaak en de versheid het grootste verschil het spijs. "Daarin zit veel meer suiker, waardoor het gaat knarsen. Maar ik kan begrijpen dat niet iedereen onze stol kan betalen."
© RTV Utrecht

Vriendelijkere werktijden

Om iedereen voor het paasontbijt te voorzien van een paasstol, een bolletje of een saucijzenbroodje beginnen de bakkers al vroeg in de ochtend. Maar door de aankoop van een zogeheten remrijskast zijn er sinds kort "vriendelijkere werktijden". De eerste bakkers beginnen niet meer om 23.00, maar om 01.45 uur. En uur voor uur druppelen de andere bakkers dan binnen. Dat zij later kunnen beginnen is mogelijk doordat een gedeelte van de productie al de dag ervoor kan worden gedaan. Het brood wordt wel altijd nog de dag zelf gebakken, benadrukt Berry.
Dat de bakkers later beginnen is goed voor hun sociale leven, zegt hij. "Ze kunnen later naar bed, en ze kunnen eventueel nog sporten als zij dat willen. We werken wat meer overdag en wat minder in de nacht." Zo blijft hij ook aantrekkelijker voor nieuw personeel. Want ondanks dat hij "een heel hecht team" heeft, blijft het vinden van goede bakkers een probleem.
Als rond 9.30 uur alle paastollen klaar zijn, gaat de eerste bakker weer naar huis. Ook vader Sjaak trekt zich even terug in een kamer boven de bakkerij. In de winkel naast de bakkerij wordt het langzaam drukker. Een vrouw proeft een klein stukje stol van een plankje. "Heerlijk", zegt zij. "Maar ik haalde ze elk jaar al."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.