Zwaailichten en heel veel hulpverleners nemen Kamerik over: brandweer, politie en ambulance oefenen

Archieffoto
Archieffoto © RTV Utrecht / Timo Anceaux
Kamerik - Kamerik, schrik niet! Vanavond is het dorp hét decor van een grootschalige oefening. Brandweer, politie en twee traumateams van het UMC Utrecht komen samen om een nagebootste crisissituatie te lijf te gaan. Zo bereiden ze zich voor op echte incidenten.

Goed voorbereid

Waar de hulpdiensten vaak op kleine schaal samen opereren, komen ze bij dit soort grote oefeningen in groten getale bij elkaar en moeten ze samenwerken. Dat soort rampen komen gelukkig niet vaak voor maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Daarom wordt er af en toe geoefend. Vanavond is Kamerik het strijdtoneel van de hulpdiensten.
De oplettende kijker heeft langs de N405 al een aantal waarschuwingsborden zien staan met de aankondiging dat de weg vanavond enige tijd afgesloten is. Daar wordt het rampenscenario geoefend. Eind 2022 deden de hulpdiensten voor het laatst zo'n oefening, die vond destijds op de N409 bij Houten plaats. Toen ging het om een kettingbotsing waar meerdere voertuigen bij betrokken waren.

Acteurs

Hoe de oefening van vanavond er precies uit gaat zien, kan Erik Esteie, postcommandant van de brandweerkazerne in Woerden, niet zeggen. "We willen het scenario zo realistisch mogelijk uitvoeren. Het is dus belangrijk dat niemand weet wat ze precies te wachten staat."
Er is een flink draaiboek nodig om zo'n oefening te kunnen doen. Alleen al aan hulpverleners lopen er straks zo'n zestig mensen rond, zegt Esteie. Er wordt gewerkt met poppen die slachtoffers voor moeten stellen. Maar er zijn ook getrainde acteurs. Met make-up en acteerwerk spelen zij straks een scenario uit. Aan de hulpverleners de taak om te achterhalen wie gewond is en hoe ernstig.

'Afstemmen onderling is het grootste leerpunt'

En dat brengt ons meteen op een van de leerpunten vanavond: samenwerken. Wie moet er echt als eerste geholpen worden, vindt het ambulancepersoneel? En wat kunnen brandweer en politie doen om dat mogelijk te maken? En wat heeft überhaupt prioriteit?
Samenwerken is best een uitdaging, legt Esteie uit. Want iedere hulpdienst heeft zijn eigen taak. "Als brandweer ben je er op gericht dat je veilig je werk wilt doen, er moet geen verkeer om ons heen zijn en je bent bijvoorbeeld bezig om een brand te blussen. De politie verleent ook eerste hulp maar kijkt ook meteen om wie het gaat. Moet er bijvoorbeeld familie ingelicht worden? Daar is de brandweer niet mee bezig. Het afstemmen onderling is het grootste leerpunt."

Ook op kleine schaal samenwerken

"We merken steeds weer opnieuw hoe belangrijk het is om elkaars taal te begrijpen", vervolgt Esteie. Bij kleinere incidenten komen verschillende hulpdiensten elkaar wel vaak tegen. "Door dit soort oefeningen leer je ook weer wat andermans belangen zijn en hoe je samen keuzes moet maken. Er is daarom van alle kanten behoefte om samen te oefenen."
De kazernes in Woerden en Kamerik doen aan de oefening mee. Mocht tijdens de oefening het brandalarm afgaan in een van die twee kazernes, dan liggen er twee opties klaar. Ofwel de oefening wordt afgebroken en de brandweer gaat naar de echte melding toe, of een korps in de buurt kan de melding oppakken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.