Negen dode schapen gevonden bij landgoed in Leusden, vermoedelijk wolvenaanval

© Wilbert Nijlant
Leusden - Er zijn zeker negen schapen dood gevonden bij landgoed Den Treek-Henschoten. De beheerder van het gebied zegt dat de dieren door de wolf moeten zijn gedood.
Negen dode schapen telde rentmeester Wilbert Nijlant vandaag in het landbouwgebied aan de Heetvelderweg in Leusden. "Het zullen er nog wel meer zijn, maar dat is wat ik gezien heb." Daarnaast zag hij ook meerdere gewonde schapen.
De dieren hebben duidelijke bijtwonden. Het kan dan ook niet anders dan dat de wolf heeft toegeslagen, zegt Nijlant. "Er is niet genoeg natuurlijk voedselaanbod en dus krijg je zulk gedrag. Dit mag gewoon niet gebeuren." De overleden schapen zijn gemeld bij BIJ12, het bureau dat voor de overheid wolvenzaken afhandelt.
Er zijn al vaker dode schapen gevonden in de omgeving. Zo overleden er in oktober vorig jaar acht schapen bij een vermoedelijke wolvenaanval in Woudenberg.

Wolfwerende hekken

Deze schapen stonden in een afgezet gebied. Maar het hek van een meter onder stroom kon niet voorkomen dat de wolf toesloeg. Vanaf eind februari kan er subsidie worden aangevraagd voor wolfwerende hekken. Het idee is dat de wolf daar niet over heen kan.
Nijlant vreest dat dat ook niet de oplossing is. "Er zijn filmpjes te zien van wolven die over twee meter hoge hekken springen." Ook is het geen doen om alle grond waar schapen staan af te zetten met zulke hekken, vindt de rentmeester. Hij denkt dat er maar een ding op zit. "De wolf moet hier niet worden toegestaan, dit gebied is gewoon niet geschikt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.