374 miljoen statiegeld niet geclaimd, 'bulkmachine' in Bunschoten moet daar verandering in brengen

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Het statiegeldsysteem werkt nog niet goed. De doelen voor het inzamelen van lege blikjes en flessen zijn niet behaald. Zo is er de afgelopen drie jaar landelijk 374 miljoen euro aan statiegeld niet geclaimd.
Om de inzameling beter te laten verlopen, wordt bijvoorbeeld in Bunschoten grof geschut ingezet. Daar werd vorige maand namelijk de eerste 'bulkmachine' van Nederland geplaatst. Dat is een openbare statiegeldmachine waar je "24 uur per dag, 7 dagen in de week, oneindig veel statiegeldflesjes en -blikjes in één keer" kan inleveren.
Dat moet het inleveren makkelijker maken. En je krijgt natuurlijk gewoon je geld terug. In Bunschoten kan je kiezen voor terugbetaling van het statiegeld via Tikkie of donatie aan één van de drie plaatselijke voetbalverenigingen.

Doelen niet gehaald

De inzameling van verpakkingen moet omhoog, zegt Verpact, de stichting achter het statiegeldsysteem, want de wettelijke doelen worden bij lange na niet gehaald. Een jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt ongeveer 65 procent ingeleverd, blijkt uit de cijfers. Het percentage ligt bij ingeleverde flessen iets hoger, namelijk 71 procent. Deze percentages zijn aanzienlijk lager dan de wettelijke doelstelling van 90 procent.
We laten wel minder blikjes en flesjes slingeren. Het zwerfafval is namelijk fors gedaald. Het aantal gevonden kleine flesjes daalde over de eerste helft van 2023 ten opzichte van de eerste helft van 2020 met 63 procent. En ook is in 2023 het laagste aantal blikjes aangetroffen sinds zeker acht jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.