Lessen over trekkers moeten ongelukken voorkomen: 'De bestuurder kan je niet horen, hoe hard je ook roept'

© RTV Utrecht
Lopik - Ze kunnen je niet horen, niet goed zien en nemen wel heel veel ruimte in op de weg: landbouwvoertuigen. Nu het voorjaar wordt, gaan ze de weg weer op. Tijd dus om kinderen van groep 8 in Lopik te leren over deze kolossen op de weg.
"De dode hoeken heb ik nieuw geleerd", vertelt een meisje uit de klas. "En dat de bestuurder je niet kan horen, hoe hard je ook roept." Een ander vult aan: "Want ze hebben meestal radio aan in de trekker." De kinderen van groep 8 mogen even de schoolbanken verlaten om een heel ander soort les te krijgen. Studenten van Yuverta die een landbouwopleiding doen, geven de les. Ze leren de kinderen hoe ze zich moeten gedragen op de weg als er een trekker langskomt.
De les is niet alleen spannend, maar ook belangrijk. Elk jaar raken er in Nederland 250 mensen gewond en overlijden er 16 mensen door een ongeluk met een landbouwvoertuig. Kinderen leren onder andere dat een trekkerchauffeur ze echt niet kan horen als de motor en de radio aan staat. Ze nemen de proef op de som en mogen keihard gillen terwijl andere scholieren in de trekkercabine zitten.
De voertuigen worden opgemeten, ze leren over uitzwenken en ze mogen in de trekker zitten en in de spiegels kijken. Zien ze hun mede-leerlingen staan? Nee, dat is precies de dode hoek. Ook oefenen ze op de fiets, wat moet je doen als er een tractor aan komt rijden? Dat weten ze nu allemaal. "Oogcontact maken met de chauffeur."

Toekomstige trekkerchauffeurs

Het programma werkt twee kanten op omdat studenten les geven aan scholieren. Studenten, de toekomstige trekkerchauffeurs dus, leren hoe kinderen reageren op de trekkers. En kinderen leren veilig omgaan met landbouwvoertuigen op de weg. Handig, vindt één van de leerlingen. "Want volgend jaar ga ik naar de middelbare, dan is het wel fijn om te weten." Een ander vertelt wat hij allemaal geleerd heeft: "De dode hoek, en dat ze meestal de radio aan hebben. Daarom horen ze je niet. Dat wist ik allemaal nog niet!".
Wat de kinderen geleerd hebben: in het zicht van de chauffeur gaan fietsen, vervolgens stoppen in de berm en een handje opsteken. Student Niels Balvert vindt dat de kinderen goed meedoen vandaag. Uit ervaring weet hij hoe lastig het is in het verkeer. Andere weggebruikers weten niet altijd hoe zo'n voertuig zich beweegt. En hoe ze elkaar veilig kunnen passeren. "De één vindt het leuker dan de ander. Maar ik hoop vooral dat het helpt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.