Kans op 25 graden, maar ook op vieze auto

Kleurrijke luchten door Saharastof.
Kleurrijke luchten door Saharastof. © RTV Utrecht
Utrecht - Meteorologen zijn het erover eens: de eerste 'twintigers' komen eraan. Dat is weerkundig jargon voor warme dagen. Zaterdag schijnt de zon en wordt het ongeveer 23 graden in de provincie Utrecht. In het zuidoosten van het land wordt het nog wat warmer. Voor veel mensen is het een fijn vooruitzicht na de lange winter. Minder prettig is dat er ook weer Saharazand op komst is.
Voordat het zover is, moeten we eerst nog door wat wisselvallige dagen heen. Tot en met vrijdag is er kans op buien. Donderdag is ook hagel en onweer mogelijk, verwacht Weeronline. De temperatuur ligt tussen 12 en 15 graden.
Vrijdag laat de zon zich al vaker zien en wordt het warmer. Zaterdag belooft dus echt een mooie dag te worden. Een zuidelijke wind brengt warme lucht uit Spanje.
"Met deze wind wordt ook flink wat Saharastof meegenomen en dat kan kleurrijke zonsopkomsten en zonsondergangen opleveren", zegt meteoroloog Rico Schröder. Het blijft droog en het stof komt zaterdag nog niet omlaag. Dat komt later.

Insmeren

Het kan zaterdag tot een warmterecord komen: de warmste 6 april ooit bij het KNMI in De Bilt was vier jaar geleden. Het werd toen 23 graden. Het record over alle stations is 24,5 graden en werd ook in 2020 genoteerd in het Limburgse Arcen.
Gemiddeld stijgt de temperatuur pas op 3 mei ergens in het land naar 25 graden en meer. Recordvroeg is 6 april toch niet, want in 2021 werd het al op 31 maart lokaal zomers warm. In Arcen werd het toen 26,1 graden.

Vieze auto’s

Vanaf zondag is de verwachting onzeker, maar zeer waarschijnlijk is het wat minder warm. Wel blijft het de eerste dagen duidelijk zachter dan gebruikelijk. Normale waarden voor de eerste helft van april zijn 12 tot 15 graden.
De buienkans stijgt wel en dat betekent dat Saharastof omlaag kan komen en voor vieze auto’s en tuinmeubelen kan zorgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.