Herstelplan Babboe: geen compensatie, wel controle

© Simon Koudijs
Amersfoort - De meeste eigenaren van een Babboe-bakfiets hoeven niet te rekenen op financiële compensatie. Wel kan het grootste deel na een controlebeurt of reparatie weer de weg op, meldt het Amersfoortse bedrijf vandaag. Een derde van de bakfietsen wordt teruggeroepen.
Babboe moest op 14 februari de verkoop van zijn bakfietsen stoppen. Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) braken de afgelopen jaren honderden frames.

22.000 bakfietsen teruggeroepen

In alle landen waar Babboe verkocht wordt, worden in totaal 22.000 bakfietsen teruggeroepen en vervangen. De eerste fietsen worden in Nederland en Duitsland half april opgehaald, waarna de terugroepactie ook in de andere landen wordt gedaan. Alle eigenaren van deze modellen krijgen een nieuwe (bak)fiets aangeboden. De ingeleverde exemplaren worden ontmanteld.
De modellen City Mountain, Max-E, Carve-E, Carve Mountain Curve-E, Curve Mountain, Big (E), Dog (E), Go (E), Go Mountain, Flow E, Flow Mountain, Pro Bike (E), Pro Bike Midmotor, Mini Mountain en Curve mogen na een controlebeurt -en eventuele reparatie- weer worden gebruikt. Hiervoor komt een gespecialiseerde Babboe-monteur bij de klanten aan huis.
"Wij begrijpen dat dit vervelend is voor onze klanten, en hebben dan ook ons best gedaan een passende oplossing te vinden en ze te compenseren", laat directeur Gerard Feenema in een schriftelijk bericht op de website weten. "Ons doel is om iedereen weer veilig de weg op te krijgen."

'Onderzoek in afrondende fase'

Volgens de fabrikant is het onderzoek naar de veiligheid van de bakfietsen in de afrondende fase. "Kwaliteit en veiligheid komen altijd op de eerste plaats. We vinden het belangrijk dat signalen van medewerkers en klanten serieus worden genomen en leiden tot de juiste acties. Dit had in het verleden sneller en beter moeten gebeuren."
Sinds februari heeft Babboe naar eigen zeggen nauw contact met de NVWA. De fabrikant zegt ook mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.