Leraren, politieagenten en zorgmedewerkers krijgen voorrang op huurwoning De Ronde Venen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
De Ronde Venen - Agenten, leraren en zorgmedewerkers die in De Ronde Venen komen werken, krijgen voorrang op sociale huurwoningen. De gemeente wil zo onderzoeken of de proef werkt om het personeelstekort te verminderen.
"Wij doen er alles aan om mensen met vitale beroepen aan een woning te helpen, want deze mensen hebben wij hard nodig in onze gemeente", reageert wethouder volkshuisvesting Huib Zevenhuizen. Door jaarlijks tien sociale huurwoningen beschikbaar te hebben voor deze beroepen, hoopt de gemeente mensen aan te trekken of ze te houden. Daarnaast zou de proef ook moeten bijdragen om voorzieningen zoals winkels en horeca in stand te houden. 

Voorwaarden

De proef is bedoeld voor mensen met een contract voor minimaal één jaar bij een onderwijs-, zorg- of politieorganisatie in De Ronde Venen. De gemeente benadrukt dat niet iedereen in aanmerking komt, omdat er bepaalde voorwaarden zijn. Zo geldt de regeling alleen voor leerkrachten en docenten in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs, niet voor onderwijsondersteunend personeel.
Bij de beroepsgroep zorg komt verplegend en/of verzorgend personeel in aanmerking dat werkzaam is in de directe patiëntenzorg. En voor politiepersoneel geldt de voorwaarde dat de agent op straat moet surveilleren. De aangewezen huurwoningen zullen een maximale huurprijs hebben van 879,66 euro, op basis van het huidige prijspeil. De proef duurt in totaal twee jaar.

Wooncomplex voor vitale beroepen

De Ronde Venen is niet de eerste gemeente die voorrang geeft aan personen met een vitaal beroep. Uit een rondvraag van RTV Utrecht vorig jaar bleek dat zeven Utrechtse gemeenten nu al voorrang geven aan bijvoorbeeld politieagenten, onderwijzers, zorgmedewerkers en mensen van de vrijwillige brandweer. Dat doen ze allemaal op hun eigen manier. Zo werd in 2022 wooncomplex De Generaal opgeleverd in Utrecht waar leraren, agenten en verpleegkundigen wonen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.