75 vluchtelingen uit Ter Apel tijdelijk opgevangen in Utrechtse Jaarbeurs

© RTV Utrecht
Utrecht - In de Jaarbeurs worden vanmiddag 75 vluchtelingen opgevangen. "Het gaat om vrouwen, kinderen en gezinnen", aldus de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma. Voor hen is op dit moment geen plek in het overvolle aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel. De opvang zal maximaal vier weken duren.
Het COA heeft eerder een oproep gedaan voor plekken voor vluchtelingen om te voorkomen dat ze in Ter Apel in mensonterende omstandigheden moeten verblijven. Het aanmeldcentrum is vaak te vol. Om deze reden vangt de Veiligheidsregio Utrecht de 75 mensen op.
De gemeente Utrecht kijkt op dit moment naar mogelijkheden voor een "kwalitatief goede tijdelijke opvanglocatie" na die vier weken. Daarover is de gemeente met het COA en de eigenaar van de mogelijke opvanglocatie in gesprek.
Het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft al meerdere boetes gekregen, omdat er teveel vluchtelingen tegelijkertijd zaten. Er mogen niet meer dan 2000 vluchtelingen worden opgevangen. Elke nacht dat er meer aanwezig zijn, moet het COA een dwangsom van 15.000 euro betalen. Inmiddels staat de teller al op meer dan 250.000 euro.

Eind februari werd de tijdelijke opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Jaarbeurs gesloten, die was bedoeld als eerste opvang waar Oekraïners op adem konden komen na hun reis naar Nederland. De opvang was te vol en de vluchtelingen konden niet doorstromen naar een plek voor langere termijn. Daarom werd de opvang gesloten.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er nog steeds geen Oekraïners worden opgevangen. "We vangen nog wel kwetsbare Oekraïners op die extra zorg nodig hebben." Daarnaast is er nu wel plek voor de vluchtelingen uit Ter Apel. "Het COA heeft een beroep gedaan op ons en wij hebben daaraan gehoor gegeven omdat we toch willen dat deze mensen ergens kunnen slapen."

Deze vluchtelingen verblijven niet zoals de Oekraïnse vluchtelingen voor maar één nacht in de Jaarbeurs, maar voor een langere periode van vier weken. Wel verblijven de vluchtelingen in dezelfde hal, maar twee ruimtes worden van elkaar gescheiden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.