Utrecht weert auto's uit de binnenstad

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat autogebruik van Leidsche Rijn naar de binnenstad ontmoedigen door een doseerinstallatie bij de Hogeweidebrug aan te leggen. Het college wil fors investeren in fiets, tram en bus en zegt dat er minder ruimte komt voor de auto.
De plannen zijn een eerste uitwerking van het coalitie-akkoord, waarin al stond dat er minder auto's de stad in mogen komen. Het college herhaalt dat de Spoorlaan definitief van de baan is. Zo'n nieuwe weg zou auto's vanaf de A2, langs het spoor naar de Marnixlaan moeten laten rijden.
Het college wil dat auto's zo lang mogelijk op de snelweg blijven rijden. De wegen in de stad zijn alleen voor lokaal gebruik, zegt het college. De doseerinstallatie zou voordelen bieden op het gebied van luchtkwaliteit en geen nieuwe knelpunten veroorzaken. Ook zijn dan geen nieuwe wegen in de stad nodig.

ZUILEN

De Spoorlaan werd door het vorige college als oplossing gezien voor het toenemende autoverkeer in de stad. Uiteindelijk viel dat college over het wegenplan. Tot opluchting van veel bewoners van Zuilen schrapte het huidige college de laan in het coalitie-akkoord.
De ondernemers waren toen woest over het schrappen van de nieuwe weg. Transport en Logistiek Nederland (TLN), verladersorganisatie EVO en de Kamer van Koophandel zeiden toen te vrezen voor de bereikbaarheid van onder meer het drukke Stationsgebied.
Het college zegt dat de plannen samen zijn gemaakt met experts en belangengroeperingen, waaronder ook ondernemers. Na bespreking in de raadscommissie wil het college deze 'doseervariant Noordelijke Stadsas' vrijgeven voor consultatie.

Utrecht weert auto's uit de binnenstad

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.