Onrust over uitspraak luchtkwaliteit

UTRECHT - Een uitspraak in een hoger beroepszaak over luchtkwaliteit, heeft tot onrust geleid in de Utrechtse politiek. Het Gerechtshof in Amsterdam oordeelde half juli dat niet Utrecht, maar het Rijk al twee jaar verantwoordelijk is voor de luchtkwaliteit in de stad.
Utrecht worstelt al jaren met de luchtkwaliteit. De gemeente heeft veel ambtenaren en externe adviseurs in dienst die plannen maken om de vervuiling terug te dringen. Ook is er een meetnet in gebruik genomen en worden wegen aangepast om maar te voldoen aan de Europese regels op dit gebied.
"Een bezopen uitspraak maar wel een mooie bezuinigingsbron waarmee we veel geld kunnen besparen aan dure ambtenaren en onderzoeken", zegt Vincent Oldenburg van Leefbaar Utrecht op Twitter.

OOSTEN

De uitspraak komt na een hoger beroep van een zaak die in 2006 is gestart door schone luchtactivist Cees van Oosten. Hij sleepte de stad 5 jaar geleden voor de rechter wegens overschrijding van de luchtkwaliteit.
Van Oosten verloor de zaak, mede omdat hij geen deskundigen kon betalen, en ging in hoger beroep. Tijdens die jarenlange procedure is hij ingehaald door de wetgever. In een column schrijft Van Oosten dat hij vreest dat burgers nu niet meer naar de rechter kunnen stappen voor schonere lucht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.