Uitstoot pleziervaart moet terug

REGIO - Boten in de Utrechtse provincie moeten minder vervuilen. De Europese commissie wil dat de C02 uitstoot van plezierboten met 20 procent verminderen. De Loosdrechtse Sloepenbouwer Jack den Ouden merkt dat steeds meer van zijn klanten een milieuvriendelijke boot willen.
De sloepen die bij Den Ouden gebouwd worden kunnen 70 kilometer per uur halen. Om zo snel te kunnen varen, is wel vermogen nodig. Op topsnelheid slurpt de sloep wel 50 liter brandstof per uur.
Ook RTV Utrecht bracht de afgelopen weken heel wat uurtjes door op het water, met de villahooibergsloep. Vier weken lang voeren we vijf dagen per week ongeveer vier uur. Dan kom je op 80 vaaruren, gemiddeld 1,5 tot 2 liter wordt vervaren en dat betekent 150-160 liter diesel. Dat is te vergelijken met twee keer een personenauto voltanken.
Maar echt hard varen gaat nog niet op elektriciteit. En dus zullen de boten voorlopig ook nog een dieselmotor nodig hebben. De nieuwe milieuregels moeten binnen een paar jaar voor alle boten gelden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.