Van der Bijl zat gevangen in Noord-Korea

UTRECHT - Utrechter Willem van der Bijl heeft twee weken gevangen gezeten in Noord-Korea. Dat heeft een vriend van de familie exclusief tegenover RTV Utrecht bevestigd.
De postzegelhandelaar raakte vermist tijdens zijn reis door het communistische land en zijn lot was lange tijd onzeker. Naar nu blijkt werd hij aan het eind van zijn rondreis opgepakt op beschuldiging van staatsgevaarlijke activiteiten. Ook enkele Noord-Koreaanse medewerkers van het bedrijf van Van der Bijl werden gevangen gezet.
Van der Bijl is twee weken lang ondervraagd en mocht pas gaan toen hij een bekentenis had ondertekend. Zaterdag is hij op het vliegtuig naar Peking gezet en daarna is hij direct naar Utrecht teruggekeerd. Hoe het met de Noord-Koreaanse medewerkers is, is onduidelijk.
Van der Bijl zelf mijdt contacten met de media, omdat hij bang is dat hij daarmee mensen in Noord-Korea in gevaar brengt. Verslaggever Jildou van Opzeeland sprak daarom met een vriend van Van der Bijl, die namens de postzegelhandelaar spreekt.
Buitenlandse Zaken heeft de afgelopen weken diverse keren contact gezocht met de autoriteiten in het stalinistische land om te informeren naar de verblijfplaats en toestand van Van der Bijl. "We zijn blij dat hij het land heeft kunnen verlaten," aldus een woordvoerder van het ministerie tegen het ANP. Dat de postzegelhandelaar vast heeft gezeten wil het ministerie niet bevestigen, omdat Buitenlandse Zaken zich nooit uitlaat over individuele gevallen.

Van der Bijl zat gevangen in Noord-Korea

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.