RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Noord-Korea weet alles van Van der Bijl

1/3
UTRECHT -

Alles wat Utrechter Willem van der Bijl ooit in Noord-Korea heeft gezegd en gedaan lijkt bekend te zijn bij de autoriteiten van dat land. Dat zegt een vriend van de postzegelhandelaar tegen RTV Utrecht.Verslaggevers Jildou van Opzeeland en Mirjam Hagen spraken in België met de man die namens Van der Bijl het woord voert.De Utrechter zelf wil niet praten over zijn gevangenschap in het stalinistische land. Hij is bang dat hij twee Noord-Koreaanse medewerkers die nog vast zitten daarmee in gevaar zou brengen. Het drietal werd beschuldigd van staatsgevaarlijke activiteiten.
ISOLEERCEL

Uit het gesprek blijkt dat Van der Bijl na zijn arrestatie twee weken in een isoleercel heeft gezeten. Hij mocht met niemand contact hebben. Hij vroeg expliciet of hij zijn familie een teken van leven mocht geven, maar dat werd geweigerd.Dagelijks werd Van der Bijl ondervraagd en daarbij bleek dat de overheid over gedetailleerde rapporten beschikt met informatie over zijn eerdere reizen door Noord-Korea. Hij werd geconfronteerd met uitspraken die hij jaren geleden heeft gedaan.Alle mensen met wie hij ooit in het land contact had kwamen in de verhoren ter sprake. Ook werd zijn laptop binnenstebuiten gekeerd en kreeg hij te horen dat een aantal van zijn foto's van het dagelijks leven in Noord-Korea niet pasten in het ideaalbeeld dat de overheid wil uitdragen.
STAATSKRANT

Tijdens zijn vermissing verscheen een propaganda-artikel in de staatskrant van Noord-Korea. Daarin hemelde hij de Noord-Koreaanse regering op, maar Van der Bijl zegt dat hem woorden in de mond zijn gelegd. Volgens zijn vriend werd hij in juli meegenomen naar een stembureau en tijdens dat bezoek stond de media hem op te wachten zonder dat hij daarop voorbereid was.Van der Bijl ondertekende na twee weken een bekentenis en werd op een vliegtuig naar Peking gezet. Zaterdag keerde hij terug in Utrecht. Over het lot van de twee Noord-Koreanen maakt hij zich ernstig zorgen. De exacte reden van zijn arrestatie is blijft onduidelijk.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -