Wolfsen: zaak Hans & Ton is nederlaag

UTRECHT - Burgemeester Aleid Wolfsen beschouwt de zaak van het weggepeste homostel uit Leidsche Rijn als een persoonlijke nederlaag. Dat zei hij dinsdagmiddag in een tamme commissievergadering van de gemeenteraad. Die wil dat de burgemeester zich daadkrachtiger en zichtbaarder opstelt.
Ton Daalhuizen en Hans van Gemmert werden in de wijk Terwijde in Leidsche Rijn het mikpunt van een groep Marokkaanse jongeren. Precies twee jaar geleden deden ze voor het eerst aangifte. De pesterijen liepen uiteindelijk zo hoog op, dat ze verhuisden naar Nieuwegein.
Tijdens de vergadering boden veel politieke partijen aan de betrokkenen hun excuses aan. De raadsleden vinden dat Wolfsen veel sneller moet optreden na incidenten, vooral direct naar de burgers toe.
Wolfsen is drie keer in Terwijde geweest en dat is te weinig, vinden de partijen. Wolfsen zei toe dat hij samen met politiechef en officier van justitie een spreekuur zal houden in Terwijde.
De raad wil verder dat er veel adequater door politie wordt opgetreden als er aangiftes worden gedaan. Wolfsen zei tegen dat hij lang heeft getwijfeld over het inzetten van camera's, omdat het een zwaar middel is. Daarna werden de beelden die er wel waren, niet toegestaan in de rechtszaak.

INFORMATIEBIJEENKOMST

Dinsdagmorgen ondevroeg de gemeenteraad alle betrokkenen. Toen zei Wolfsen al dat hij 'buikpijn' had van de zaak. Het Openbaar Ministerie en de politie kregen veel kritische vragen en beloofden beterschap.
Hans en Ton werden, via hun advocaat Yehudi Moszkowicz, ook gehoord door de raadsleden. De advocaat zei dat het feitenrelaas van de gemeente rammelt en erg suggestief is opgesteld.
Vrijdag schreven burgemeester, officier van justitie en politiechef in een brief aan de raad dat de communicatie naar Hans en Ton slecht was, dat er eerder camera's opgehangen hadden moeten worden, dat het dossier voor het Gerechtshof slecht was en dat een getuige eerder had moeten worden gehoord.
Slachtoffers Hans van Gemmert en Ton Daalhuizen gingen teleurgesteld naar huis. "Wolfsen bood heel summier zijn excuses aan, maar gaf vervolgens een opsomming van hoe goed hij het had gedaan", aldus Daalhuizen. "Maar dingen zijn gewoon veel te lang blijven liggen." In een nieuwe procedure eisen de twee een schadevergoeding van de gemeente.
Het debat wordt volgende week voortgezet in de vergadering van de gemeenteraad. Dan kunnen ook moties worden ingediend. Dat is niet mogelijk bij een commissievergadering zoals vandaag het geval was.

VVD blijft kritisch over optreden Wolfsen
Wolfsen krijgt 'buikpijn' van zaak weggepest homostel
De Driehoek, onder wie Wolfsen, beantwoordt vragen (19 minuten)
De advocaat van Hans & Ton beantwoordt vragen (3 minuten)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.