Raad: Minima gespaard bij Eemhuis-debacle

AMERSFOORT - De financiële blunder op het Eemhuis in Amersfoort mag niet ten koste gaan van de minima in de stad. Dat heeft de gemeenteraad besloten na een ingelaste vergadering dinsdagavond.
De raad kwam bijeen om te bespreken hoe de stad de kostenoverschrijding van cultureel centrum het Eemhuis te boven moet komen. Vorige week werd bekend gemaakt dat het onderdeel van het Eemplein, het nieuwe stadshart van Amersfoort, zeven miljoen euro duurder uitvalt.
De stad stond al voor een opgave om twintig miljoen te bezuinigen. Verantwoordelijk wethouder Mirjam Barendregt (D66) trok vrijdag haar conclusies en stapte op.

VRAGEN

De raadsleden hadden vooral vragen, zo bleek dinsdagavond. Zo is het nog onduidelijk waar het miljoenentekort door is veroorzaakt en waar het verloren geld nu vandaan moet komen. De gemeenteraad stemde unaniem in met een onafhankelijk onderzoek naar het debacle.
De SP diende een motie in om het verlies in ieder geval niet te verhalen op Amersfoorters met een laag inkomen. Daar stemde een raadsmeerderheid mee in. Een andere SP-motie die alle wethouders opriep om op te stappen haalde het niet. Over de opvolging van oud-wethouder Barendregt is tijdens de raadsvergadering niet gesproken.

Vooral vragen na miljoenenstrop Eemhuis Amersfoort
D66 Amersfoort over miljoenentekort Eemhuis
Minima gespaard bij Eemhuis-debacle

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.