Wolfsen overleeft debat weggepest homostel

PROVINCIE UTRECHT - Burgemeester Wolfsen heeft een urenlang raadsdebat in het gemeentehuis van Utrecht over de zaak van het weggepeste homostel Hans en Ton ternauwernood overleefd. Het debat werd pas in de ochtenduren besloten.
GroenLinks-fractievoorzitter Marry Mos zei na een schorsing van ruim 4 uur, dat de coalitie goed gekeken had naar een geplande motie van afkeuring van VVD en CDA. Vervolgens is die motie, met daarin de fouten van Wolfsen, enigszins afgezwakt. De coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA willen de burgemeester namelijk niet kwijt.
Een motie van afkeuring is de op één na zwaarste tik op de vingers die de raad kon uitdelen aan burgemeester Wolfsen. Hij hoefde met een motie van afkeuring niet te vertrekken, zoals bij een motie van wantrouwen wel het geval zou zijn. Zo'n motie werd ingediend door Leefbaar Utrecht en de SP.
Wolfsen moest in het debat diep door het stof. Hij zei de raad toe dat hij steviger zal optreden, zichtbaarder zal zijn en krachtiger zal optreden in het overleg met de officier van justitie en politiechef. Daarop kreeg de motie van afkeuring van CDA, VVD en de ChristenUnie, zoals verwacht. geen meerderheid.

VEILIGHEIDSMANAGEMENTSYSTEEM

D66 en GroenLinks hadden aan het begin van de vergadering al een motie ingediend voor een veiligheidsmanagementsysteem. Daarin moeten alle meldingen van straatterreur worden opgeslagen. Het college nam die motie over.
Daardoor leek de angel al na enkele minuten uit het debat, en leek een crisis afgewend. Omdat D66 toch overwoog om mee te stemmen met de motie van afkeuring, werd de vergadering geschorst en kwam de coalitie na 4 uur met de eigen afgezwakte motie.

PESTERIJEN

Ton Daalhuizen en Hans van Gemmert werden in de wijk Terwijde in Leidsche Rijn het mikpunt van een groep Marokkaanse jongeren. Dat liep zo hoog op, dat ze verhuisden naar Nieuwegein.
Ze spanden daarop een rechtszaak aan. Wolfsen, de officier van justitie en de politiechef erkenden dat er fouten zijn gemaakt. Wolfsen maakte vorige week in de commissievergadering al excuses richting het stel. Hans en Ton lieten in een reactie weten teleurgesteld te zijn over de burgemeester.
(Artikel aangepast om 03.30 uur met de moties van de coalitie)

Verslaggever Marc van Rossum over de crisis in het gemeentehuis (23.30 uur)
Antwoord 2e termijn van Aleid Wolfsen om 03.10 uur
Wolfsen overleeft debat weggepest homostel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.