PvdA Amersfoort wil spoeddebat Eemhuis

AMERSFOORT - De onthulling dat het Eemhuis in Amersfoort mogelijk nog duurder uitpakt dan gepland zorgt voor onrust in de gemeenteraad. De PvdA gaat een spoeddebat aanvragen.
De kostenoverschrijding van het cultuurcentrum werd tot voor kort op zo'n zeven miljoen euro geschat. Terwijl een onderzoek naar de exacte kosten nog moet beginnen, wist het college dinsdagavond te melden dat daar waarschijnlijk nog eens twee miljoen bovenop komt.
Omdat niet duidelijk is hoeveel het Eemhuis precies gaat kosten, en het project dus nog duurder kan uitvallen, is de lokale SP ontevreden. De partij vindt de onthulling van dinsdagavond bewijs dat het college de regie over de Eemhuiskwestie kwijt is. "Het lijkt erop alsof ze geen enkele grip hebben op dit proces en dat is kwalijk," vertelde SP'er Ad Meijer aan RTV Utrecht.

CURATELE VOOR PROJECTORGANISATIE

De projectorganisatie van het Eemhuis, een cultureel centrum in Amersfoort, is onder curatele gesteld. Dat liet de gemeente Amersfoort dinsdag weten. Hiermee willen burgemeester en wethouders grip krijgen op de financiële situatie bij de bouw van het centrum.
Begin september werd bekend dat de bouw 7 miljoen duurder zou uitvallen dan de geplande 45 miljoen euro. De projectorganisatie heeft inmiddels laten weten dat er mogelijk nog eens 2 miljoen extra naar het project moet. Die bedragen zijn volgens de gemeente 'met grote onzekerheden omgeven'.

ONDERZOEK

Bureau AT Osborne gaat onderzoek doen naar het Eemhuis-debacle. Het onderzoeksbureau uit Baarn is al begonnen en verwacht op 25 oktober de resultaten te kunnen presenteren. Ook professor Willem Korthals Altes van de TU Delft zal een bijdrage leveren als adviseur.
Uitgezocht wordt wie er op welk moment op de hoogte was van de kostenoverschrijding. Verder wordt gekeken naar andere grote projecten in de stad.
De Amersfoortse wethouder Mirjam Barendregt besloot begin september na de bekendmaking van de kostenoverschrijdingen haar functie neer te leggen.
Het Eemhuis is onderdeel van het Eemplein, een nieuw multifunctioneel gebied in het centrum van Amersfoort.

Oppositie schrikt van extra kosten Eemhuis
PvdA Amersfoort wil spoeddebat Eemhuis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.