RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Brand zendmast door water in kabels"

IJSSELSTEIN - Roestvorming in de kabels in de zendmast bij Lopik wijst er op dat water in de kabels is gekomen. Ook zouden meetinstrumenten niet goed hebben gewerkt. Het zijn mogelijke verklaringen voor het ontstaan van de brand op 15 juli.Dat staat in een onderzoek in opdracht van zendmasteigenaar Novec, waar de NOS de hand op heeft gelegd."Ten eerste omdat binnengedrongen water de elektrische verbindingen kan verstoren en

vonkvorming kan veroorzaken. Ten tweede omdat binnengedrongen water wijst op componenten of montagemethoden die mogelijk in bredere zin niet aan de eisen voldoen", schrijft het centrum voor brandveiligheid Efectis, die het rapport maakte.
ONBEANTWOORD

Efectis zegt nog niks met zekerheid te kunnen zeggen over de oorzaak van de brand omdat vragen die zijn gesteld aan zenderexploitant Broadcast Partners tot dusver onbeantwoord zijn gebleven.Onzin, zegt Broadcast Partners in een reactie. Volgens directeur Robert-jan van der Hoeven heeft Broadcast Partners "alle relevante vragen beantwoord". Hij betwist de suggesties in het rapport. " Als er al sprake van corrosie zou zijn, staat allerminst vast dat dit de oorzaak van de kortsluiting is geweest", aldus Van der Hoeven.Hij zegt dat een ander rapport uitwijst dat het antennesysteem van Broadcast Partners in de zendmast in IJsselstein technisch in orde is en aan de voorschriften voldoet. In een verklaring zegt Broadcast Partners dat het onderzoek nog lang niet is afgerond, omdat er heel veel partijen bij betrokken zijn.
RADIO 1

Door de brand waren radiozenders zoals Radio 1, BNR en Q-Music in grote delen van Nederland wekenlang slecht te ontvangen.Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat er meerdere partijen betrokken zijn bij de zendmast. Zo is Novec eigenaar van de zendmast, Alticom van de betonnen toren, KPN van de grond en Broadcast Partners van de installaties in de mast.


Bezoek ook:
- Reactie Broadcast Partners (pdf)
-

Lees ook
Nieuwsoverzicht