Utrecht stelt onderzoekscommissie subsidies in

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad heeft een commissie ingesteld die de toekenning van subsidies in de stad gaat onderzoeken. Gebleken is dat bij het project Jongeren in Aktie (JIA) onterecht subsidie is gegeven, en dat het niet volgens de regels is gegeven.
De commissie gaat onderzoeken op welke gronden ongeveer 4.7 miljoen euro aan subsidies voor krachtwijken is verstrekt en hoe de toekenning in de toekomst transparanter kan.
De subsidievertrekking leidde tot een crisis in de Utrechtse raad. Enkele weken geleden overleefde de Utrechtse wethouder Harrie Bosch ternauwernood het debat over de subsidie aan JIA. Bosch had vlak voor de verkiezingen zonder ruggespraak met college van B&W of gemeenteraad tienduizenden euro's gegeven aan JIA.
JIA richtte met het geld een voetbalclub op met daarin slechts enkele jongeren. De bestuursleden van de stichting werden betaald en veel meer is niet gedaan met het geld. Inmiddels heeft JIA een deel van de subsidie aan de gemeente teruggestort.

MEKKA

De zaak kwam aan het rollen toen een van bestuursleden van JIA na een bezoek aan Mekka niet langer vrouwen de hand wilde schudden. Omdat zijn stichting is opgericht om de integratie te bevorderen, verdiepten raadsleden en pers zich in de stichting.
COMMISSIELEDEN:
- Jan Ravensteijn, voorzitter (GroenLinks)
- Sytse Koopmans (PvdA)
- Roelant Rollingswier (D66)
- Mark Dijk (VVD)
- Nicole van Gemert (SP)
- Chantal Hakbijl (CDA)
- Mirja Bikker (ChristenUnie)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.