Petitie voor IJslandse paarden Baarn online

BAARN - Boer Evers uit Baarn is een online handtekeningenactie gestart om zijn IJslandse paarden te behouden.
Na een stap naar de rechter door Staatsbosbeheer is besloten dat de 45 paarden weg moeten bij Kasteel Groeneveld, omdat ze niet bij zijn melkveebedrijf passen. Het zijn paarden bedoeld voor recreatie en dat mag niet volgens de pachtovereenkomst.
De paarden staan er al 21 jaar en boer Evers wil ze graag houden. De online handtekeningenactie op de petities.nl is zijn laatste strohalm. Inmiddels hebben al meer dan 400 mensen de petitie getekend.
Staatsbosbeheer begrijpt dat mensen geraakt zijn door het verhaal van de pachter en vindt het 'jammer' dat er commotie is ontstaan. Volgens de organisatie zorgt het stallen van paarden echter voor veel extra drukte en dat merken alle bezoekers van het landgoed.
"De mogelijkheid om te genieten van rust op het landgoed is erg belangrijk. Daar is het ook op ingericht, met name aan de achterkant van het landgoed waar de pachter zich bevind. Extra drukte op die plek is dus nooit de bedoeling geweest en iets anders dan een rustige boerderij met koeien."
"Daarnaast hebben paarden een andere invloed op de natuur en het landschap dan bijvoorbeeld de koeien", schrijft Staatsbosbeheer op haar website.
Staatsbosbeheer betreurt het dat het zover heeft moeten komen en zegt al jaren in gesprek te zijn met de pachter. Volgens Staatsbosbeheer is meteen aangegeven dat hij handelde tegen de afspraken in zoals vastgelegd in de pachtovereenkomst en in het bestemmingsplan van de gemeente.
Staatsbosbeheer betreurt het dat gesprekken niet geleid hebben tot een oplossing en dat het tot een gang naar de rechter heeft moeten komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.